Folytatódott a közösségszervező szak népszerűsítése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának kollégái gyakorlati tájékoztató napot tartottak 2019. május 10-én a miskolci Fáy András Görög Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium közművelődési szakos diákjainak a közösségszervező szakma népszerűsítése érdekében.

Az iskolalátogatások helyett, ezúttal rendhagyó módon a megyei igazgatóságon fogadták a jövő generációjának közművelődési szakembereit. Az érkezés után, rövid ismerkedést követően kedvcsinálóként a közösségszervező szak népszerűsítéséről készült videó vetítésével  indult a program, amely könnyed életérzéssel, fiatalosan, trendin mutatta be a képzést.

A középiskolás diákok a megyei igazgató, Tóth Csaba tolmácsolásában nyertek bepillantást az igazgatóság munkájába. Bemutatta a helyi sajátosságokat, kisebb kitekintést tett a megye helyzetére, majd ismertette az általuk végzett szakmai munkát, kiemelve a kulturális identitás erősítését, a kistelepülések módszertani segítésének fontosságát, a vidékben rejlő potenciált és  a művelődő közösségek létrejöttének segítését.

A szakmai módszertani feladatellátáson belül megemlítette az értékközvetítés, közösségfejlesztés módszertani támogatásának szükségességét, a szakember hiányt és utánpótlásának jelentőségét. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a gyakorlati képzést, hiszen nem elég csak elméletben tudni valamit, ezért önkéntes szerződéses lehetőséget kínált a jelen lévő középiskolásoknak, akik közül néhányan éltek a lehetőséggel és az iskolai közösségi szolgálati idejüket a nyáron már a helyi igazgatóság projektjeinek megvalósításával végzik.

Konczné Tegzes Erika módszertani referens előadásában részletesen ismertette a diákok előtt álló képzési lehetőségeket, akik érdeklődve hallgatták, hogy ezen a szakterületen elhelyezkedni kívánó fiatalok irányában milyen magas szintű elvárások vannak. Megtudták,  hogy  a főiskolai alapképzésen belül (BA) 3 szakirány közül is választhatnak; a kulturális közösségszervező, ifjúsági közösségszervező, humánfejlesztő. Szó esett a még magasabb szintű mesterképzésről, és a tudományos fokozat megszerzéséről. Azon tanulóknak, akiknek alapvetően is vonzó ez a szakma, még további motivációt nyújtott a sok új és értékes információ. Végezetül a közel másfél órás tájékoztató filmvetítéssel ért véget. Az igazgatóság munkatársai, a 2009-ben elhunyt közösségfejlesztő példakép, Beke Pál munkásságáról, készült film rövidített változatával engedték útjukra a leendő szakembereket, bízva abban, hogy egyfajta gondolatébresztő, kedvcsináló hatása volt a közösségi programnak.

A megyében Miskolcon kívül, Edelényben, Sátoraljaújhelyen, Encsen, Ózdon és Szerencsen egész évben tovább folytatódik a szak népszerűsítése.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.