Folytatódott a „Van időnk” projekt

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

2018. november 26-án Görbeházán a Fazekas Mihály Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont a „Van időnk” projekt műhelymunkájának.

A találkozó egyik célja az volt, hogy a településen egy korábban megkezdett programot újratervezzenek. Giricz Béla Lászlóné polgármester asszonnyal történt beszélgetés során körvonalazódott, hogy milyen igények, illetve milyen lehetőségek és adottságok merülhetnek fel a közös munka kapcsán.

Nagyon jó felvetések születtek, mint például a község legidősebb embereivel, közöttük a 100. évét most töltő Erzsike nénivel történő interjú lehetősége, valamint a fiatalok filmezés iránti szenvedélye és a településük történetének összekapcsolása.

Már korábban voltak kísérletek a község történetének kutatására és megírására, azonban eddig településtörténeti kiadvány nem készült. Így merült fel az a lehetőség, hogy a már gyakorlatban több településnél is alkalmazott Falukönyv – közösségi tervezéssel – megírásra kerülhetne. A műhelymunka során a résztvevők megbeszélték a törvényi változásokból az önkormányzatokat érintő aktuális feladatokat is.

Vidáné Ternován Gizella

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.