Folytatódott az ifjúságfejlesztés Jánosházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A kánikula ellenére 2018. július 2-án 16.00-kor újra találkoztak az „Ifjúsági műhely” résztvevői Jánosházán, hogy folytassák az ifjúsági közösségfejlesztés, közösségépítés elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítását.

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítójú, „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” című projekt keretében zajló műhelymunkának a jánosházi Batthyány Lajos ÁMK ad otthont.

A harmadik alkalommal megvalósult foglalkozáson a szakmai anyag elsajátítása során Borsos László foglalkozásvezető ismertette a 12 résztvevővel a közösségfejlesztés, közösségépítés elméletét, majd ehhez kapcsolódó együttműködési gyakorlatokat végeztek. Nagy tetszést aratott például az a feladat, amikor kötélen – a játék szerint egy veszélyes tó partján – egyensúlyozva alakítottak tornasort, vagy rendeződtek életkoruk, majd a mutatóujjuk hossza szerinti rangsorba. Ezáltal fejlődött az együttműködési készségük és erősödött a csoportkohézió.

A közösségfejlesztés során különféle csapatépítő feladatokat is megvalósítottak, amelynek eredményeként kialakult közöttük a kommunikáció és ezáltal fejlődött az egymás közötti kapcsolat. Ezeket a módszereket is megtanulják alkalmazni a résztvevők saját ifjúsági csoportjaiknál.

A foglalkozás mindvégig jó hangulatban telt, de a vidámság a műhely esti zárásakor tovább fokozódott. Ebben a záró körben egyénileg és közösen is értékelték a műhely aktuális napját és visszajelzéseket tettek a foglalkozásvezetőnek és egymásnak a tanultakról és a személyes fejlődésükről.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.