Fonható növényi anyagok múzeuma Nagypallon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2018. április 14-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a fonható anyagok múzeumát Nagypallon. A vendégeket Grátz Erika polgármester és dr. Arapovics Mária a Cselekvő közösségek projekt szakmai vezetője köszöntötte. A kiállítást Dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató. professzor emeritus és Kárpáti Árpád az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Az ünnepségen közreműködött a Pécsváradi Zeneiskola Kamara Rézfúvós Együttese és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület.

A kiállított anyag a helyi Kézműves Házban talált végleges otthonra, melyet egy 2014-ben felújított, s törekvések szerint, eredeti állapotában megőrzött sváb házban alakítottak ki.

A házat 2018-ig az önkormányzat a helyi Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesülettel közösen működtette. Életében az idei esztendő hozott fontos fordulatot, hiszen az egyesület eredményesen pályázott a Cselekvő közösségek projektben. Programja nyertes mintaprojekt lett, s ennek köszönhetően állandó kiállítás nyílhatott a házi kisipar számára nagy jelentőséggel bíró csuhé, gyékény és szalma alapanyagokból.

Az egyesület gyűjtőmunkát folytat a Szakmai Könyvtár létrehozásához, valamint nyári kézműves tábort is tervez.

Nemes Krisztina

Fotó: Marksz Levente 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.