Forrásteremtés Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának szervezésében a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretén belül 2019. október 28-án indult Szigetváron a Forrásteremtés módszerei című műhelyfoglalkozás.

A 12 alkalomból álló, havi egyszer megvalósuló műhelyfoglalkozás sorozat a kis településen elő, közösségi művelődéssel foglalkozó szakembereket célozza meg. A nagyobb településeken lehetőség van pályázatíró, marketingcég bevonására egy-egy feladat végrehajtása során, viszont a kis településeken ezeket a feladatokat a közművelődési szakember egy személyben kénytelen ellátni a települések erőforrás hiánya (pénzügyi, humán) miatt. Kommunikáció és marketing, protokoll, gazdasági-pénzügyi alapismeretek, forrásteremtés és pályázatírás, projektmenedzsment, ezek a műhelyfoglalkozás témakörei, melyek megismerésével, körbejárásával olyan kompetenciákat sajátíthatnak el a résztvevők, amik alkalmassá teszik őket a hatékony és komplex feladatellátásra.

Az első foglalkozást Málek Andrea, közösségfejlesztő, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület munkatársa tartotta. Közművelődési megállapodás alapján az egyesület működteti Szigetváron a Vigadó Kulturális Központot, amelyet Andrea igazgat. Sokrétű tapasztalata és biztos tudása garancia arra, hogy a műhelymunkában résztvevők hasznos, gyakorlatorientált ismereteket szerezhetnek tőle. Még öt alkalommal találkoznak vele a foglalkozás résztvevői. A második hat foglalkozást Vincze Csilla Anna, a Civil Közösségek Háza ügyvezető elnöke vezeti. Sokrétű szakmai tevékenysége itt is kemény munkát ígér.

A műhelymunkát eredetileg a megyeszékhelyre tervezték, azonban a szigetvári térségből akkora érdeklődés mutatkozott, hogy célszerű volt odavinni a foglalkozásokat, ezzel lehetővé téve, hogy a térség nehezen megközelíthető zsáktelepüléseiről is elérhetővé váljanak. Talán ennek is köszönhető, hogy a rövid jelentkezési határidő ellenére, több mint tízen kezdték meg a műhelymunkát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.