Forrásteremtés ismét Szigetváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának szervezésében – a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretén belül – indult Forrásteremtés módszerei című műhelyfoglalkozás az áprilisi távoktatás után ismét jelenléti formában folytatódott.

A járványügyi helyzet felborította a korábbi képzési ütemezést, így az eredeti május eleji időpont május végére került. Azért döntöttek így a szervezők és a képzés résztvevői, mert ugyan a csoport nagyobbik része be tudott kapcsolódni a távoktatásba, de akadtak olyan hallgatók, akik számára nem állt rendelkezésre a távoktatás technikai háttere. Örömmel találkoztak egymással a résztvevők, és a máskor esetleg nehezebben induló csoportmunkát is lelkesen üdvözölték. A karantén-helyzet egyik pozitívuma lehet, hogy az emberek megtanulják értékelni a máskor magától értetődő folyamatokat, feladatokat, teendőket. Ehhez a képzési nap témája is hozzájárult, hiszen az Európai Uniós támogatások kerültek fókuszba.

Egy korábbi alkalommal áttekintették az EU támogatáspolitikáját, erre építve ezúttal a konkrét programokról, pályázatokról beszéltek. A rendszer könnyebb megértése és áttekintése miatt először az EU intézményrendszerével ismerkedtek meg a résztvevők. Ezt követően megnézték a fő finanszírozási területeket és programokat, segítségül hívva az EU hivatalos weboldalát. A finanszírozási programokhoz kapcsolódóan konkrét pályázati felhívásokból szemezgettek, főként a közösségi, kulturális, ifjúsági és felnőttképzési pályázatokra helyezve a hangsúlyt. Így részletesen megnézték a Kreatív Európa, az Erasmus+, az Európa a polgárokért, valamint az Európai Szolidaritási Testület pályázati felhívásait. Minden esetben megnézték, kik vehetik igénybe a támogatást, milyen feltételekkel, milyen jellegű programokkal lehet pályázni, és milyen módon lehet mindenhez partnereket találni. Áttekintették a Tempus Közalapítvány tevékenységét, valamint, hogy milyen kérdésekben érdemes hozzájuk fordulni. Összességében a résztvevők megismerték a közvetlen EU-s források elérésének lehetőségét és módját.

A második blokkban a Magyar Állam által kezelt EU-s forrásokkal ismerkedtek a résztvevők. A keretek áttekintését követően az operatív programok közül a szakterületünkön releváns EFOP, TOP és LEADER pályázatok jellemzőit nézték át. Gyakorlati feladatként a résztvevők csoportmunkában megismertek és feldolgoztak egy-egy pályázati felhívást, majd részletesen ismertették annak tartalmát a többiekkel, a támogatható tevékenységeket, a szakmai feltételeket, a pénzügyi kereteket, az elszámolható költségeket, a lehetséges ütemezést, a pályázó szervezetek körét, a kiválasztási kritériumokat stb. Ezzel megtették az első lépést egy támogatási kérelem önállóan történő összeállításához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.