Forrásteremtő tapasztalatcserén vettek részt a kistelepülések szakemberei

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 pályázatnak köszönhetően Tiszatarjánban tartották a „Forrásteremtés módszerei” műhelyfoglalkozást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rendhagyó alkalommal  a közművelődés szakemberei  megtapasztalhatták, hogyan lehet élhetővé, a közösségek szempontjából aktívvá tenni egy dél-borsodi kistelepülést, és megfelelő életfeltételeket teremteni a rendelkezésre álló uniós pályázati források kihasználásával.

A rövid üdvözlést és bemutatkozást követően a település polgármestere, Bögre Lajosné tájékoztatót tartott Tiszatarján nevezetességeiről, fejlesztésekről, tervekről és a közösségi élet fontosságáról. Ezt követően büszkén mutatta be a falu életéről szóló „Tiszatarján népélete” című könyvet.

Ismereteket adott az új művelődési ház pályázati feltételeiről, az építkezés menetéről, nehézségekről és természetesen a későbbi tartalommal való megtöltésről. A közösségi élet fontosságát jelentő épület átadására még nem került sor, de a kollégák az elmúlt időszakban létrejött művelődő közösségeket,  valamint a helyi civil szervezeteket bevonva igyekeznek már előre dolgozni, közösen gondolkodni, hogy minél sokszínűbb, mindenki számára megfelelő tartalommal teljen meg a ház átadás után.

Nem maradhatott el a helyi közmunka program legnagyobb hozadéka, a „Tarján Kincsei” bemutatása sem. Polgármester asszony elmondta, hogy saját készítésű füstölt termékeket állítanak elő. Savanyító üzemet üzemeltetnek; az önkormányzat által termelt zöldségek, gyümölcsök felhasználásával. Sok értéket termelnek, azonban még nincs helyi értéktár bizottságuk. Megalakításában a művelődési intézet borsodi igazgatósága nyújt segítséget.

A „Művelődő közösségek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a közösségépítés folyamata” előadás szorosan kapcsolódott a nap témájához, ahol közösen gondolkodtak a közösségépítéshez szükséges kérdőívezés, beszélgetés módszeréről, a helyi értéktár alakításáról.  A jelenlévő szakemberek ehhez a folyamathoz hozzászólva saját tapasztalataikat osztották meg a vendéglátóval és egymással. Minden résztvevő aktívan részt vett a közös munkában, ezáltal megismerhették a résztvevők egymás településeinek közművelődési életét. Bekecs, Mád, Onga, Sajópetri, Sátoraljaújhely, Szendrő települések közösségfejlesztési folyamatait ismertették a témában felkészült szakemberek.

A gyakorlati munka során a szakemberek meglátogatták a helyi intézményeket, különös tekintettel a tájházra és az épülő művelődési házra.  Közösen elemezték  a forrásteremtés lehetőségeit valamint, hogy az intézményi felújítások hogyan valósulnak meg a kistelepüléseken.

A tapasztalatcserén résztvevő kollégák  sok új ismerettel, tudással gazdagodtak, és ami a legfontosabb lehetőségük nyílt megismerni egy kistelepülés közösségi és gazdasági fejlesztésének folyamatát, menetét, amit a későbbiekben ők is adaptálni tudnak a saját lakóhelyükön.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.