Fotótár – digitális kompetenciafejlesztés az egész életen át tartó tanulás jegyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019. május 30-án, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága „Fotótár – digitális kompetenciafejlesztés az egész életen át tartó tanulás jegyében” elnevezéssel projektet indít a Heves megyei Markazon. A program célja a településen élő, a fotózás iránt érdeklődők szakmai ismereteinek bővítése és kompetenciáiknak fejlesztése. A projekt végére a közös érdeklődés mentén alakult közösségből áll össze a markazi értékőr csapat, akik a jövőben a közösségi értékfeltáró munkát végzik. További cél, a Markazi Értéktár bővítése, valamint a létrejött közösség tagjainak bekapcsolása az élethosszig tartó tanulás folyamatába.

A hét műhelymunka során a jelenlévők megismerkedhetnek a fényképezőgépek felépítésével, különböző fotós technikákkal, azaz a fotózás „hogyanjával és mikéntjével”. Ehhez a Nemzeti Művelődési Intézet fotózásban jártas módszertani referensei, Szabó László, (Hajdú-Bihar megyei igazgatóság), Edelmayer Zsolt, (Komárom-Esztergom megyei igazgatóság) és Hacsavecz Éva, (Heves megyei igazgatóság) nyújtanak szakmai ismereteket. A találkozási alkalmak remek lehetőséget adnak arra, hogy az értéktári munka ezzel párhuzamosan elkezdődjön a településen. A résztvevők Dr. Kelemen Éva (Heves megyei igazgatóság) szakmai vezetésével közösen készítik el a települési értékleltárt, majd annak mentén – felhasználva a meglévő és megszerzett fotózási ismereteket – lefényképezik a településen található természeti és kulturális értékeket.

A települési értéktár létrehozásáról a képviselő-testület 2016-ban döntött, ekkor alakult meg a Markazi Települési Értéktár Bizottság is. Jelenleg az értéktárba még nem kerültek be a település értékei. Ennek előmozdítását kívánja segíteni ez a programsorozat.

A projekt során elkészült fotókból egy kiállítást szerveznek a részvevők, amely egy közösségi alkalom is lesz egyben, hiszen a település lakossága meghívást kap az eseményre. Ezzel is elősegítve a közös gondolkodás lehetőségét. A kiállítást Demeter Pál, MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) diplomás fotóművésze, a Heves Megyei Fotóklub elnöke nyitja meg, aki a kiállítás előkészítésében is segítségére lesz a csoportnak.

Novemberben, a projekt zárásaként, a csoport tagjai egy látóúton vesznek részt a Nógrád megyei Salgótarjánban megrendezésre kerülő Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlén. A megalakult közösséghez bárki kapcsolódhat, – akár helyi lakos, akár a környékbeli településeken él – bárki, aki szeretne részt venni a helyi értékőr mozgalomban.

Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.