Gyakorlati Értékfeltárás a közösségi művelődés leendő szakembereivel Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektje keretében Közművelődési mentorok tanfolyamot indított 2018. októberében 12 hónapon keresztül, havi 1 alkalommal az Eszterházy Károly Egyetem Közösségszervezés BA szakos hallgatók bevonásával a Heves megyében működő közművelődési szakembereket is megszólítva.

2018. október és 2019. január között az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája és a Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóság, valamint az Eszterházy Károly Egyetem munkatársainak együttműködő munkájának köszönhetően a Heves megyében kiemelkedő közösségi munkát végző közművelődési szakemberekkel és intézményeikkel (Noszvaj, Bélapátfalva, Egerszalók települések), valamint az NMI Művelődési Intézet, mint országos közművelődési feladatokat ellátó szervezet tevékenységével, szakmai koncepciójával ismerkedhettek meg a résztvevők.

A tanfolyam 2019-ben gyakorlati, települési értékfeltárással folyatódott. A tanfolyamon résztvevők két településen valósítanak meg értékfeltárást. Verpeléten a Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár, Bélapátfalván a már korábban megismert KulTurDia Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. vezetői segítik a terepmunkát.

A februári találkozás alkalmával a résztvevők szakmai előadásokat hallhattak az értékfeltárás törvényi szabályozásáról és módszertanáról. Megismerkedtek a Heves megyei értéktárak helyzetével, képet kaptak egy felvidéki gyakorlati értékfeltárásról, valamint egyéb értékfeltáró jó gyakorlatokat (pl. Tiszanána, Novaj, Abasár, településekről) is hallhattak. Betekintést nyertek a NMI Művelődési Intézet Országos Településkutatási felmérésébe, részt vettek fotó és video készítési gyakorlaton is.

Márciusban már a terepen folytatódott a munka. A résztvevők a települések polgármesterével, a helyi vezetőkkel és a fontosabb civil szervezetek vezetőivel találkoztak, amelynek során összeállították a települési „Érték Leltárt” és megállapodtak a kérdőívek, az interjúk tartalmában, felépítésében, elkészítésük ütemezésében.

A további alkalmak során a „Faluséták” keretén belül fotókat és kisfilmet készítenek a résztvevők a korábban megszerzett fotó és videó készítési ismeretek alkalmazásával a fontosabb települési értékekről, valamint elkészítik az interjúkat és felveszik a kérdőíveket. Az elkészített interjúk és a kitöltött kérdőívek alapján az értéktári előterjesztések elkészítésével folytatódik majd a tevékenység.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.