Gyékényfonás továbbörökítése Bősárkányban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága Gyékényfonás továbbörökítése Bősárkányban című projektjének záró programjaként 2019. október 5-én 15.00 órai kezdettel Újrafonva címmel gyékénytermék bemutatót, fotókiállítást, filmvetítést és gyékényfonó kézműves foglalkozást szervezett. 

Az elmúlt 5 hónap során a projekt megvalósításával a gyékényfonás mestersége került megmentésre a visszatanítás által egy olyan településen, melynek életére közel 100 évig volt hatással a gyékényfonás. A képzésben résztvevő 14 fő az elsajátított ismeretek mellett elindított egy közösségépítő folyamatot, mely a település életében egy hosszú távú és fenntartható fejlesztés kezdete és alapja lesz a kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, a településfejlesztésnek.

A program megnyitója után bemutatásra kerültek a résztvevők által a képzéseken, és az otthonukban elkészített munkák. A több évtizede összegyűjtött múzeumi tudásanyag, a még élő idős emberek ismerete a projekt során elkészült alkotásokban elevenedett meg. A jelenlévők fotókiállításon nézhették meg a képzés folyamatát, a gyékényaratás pillanatait. A projekt során készített kisfilmeket is érdeklődéssel nézték a felnőttek mellett a gyermekek is.

A gyékényfonó kézműves foglalkozáson a gyermekek gyékényből fontak karkötőt, hajpántot, angyalkát. A felnőttek a „sodring” készítésének technikájával ismerkedtek meg. A foglalkozást Kollár Jenőné gyékényfonó, a képzés oktatója vezette.

A lakosság, a civil szervezetek és a gazdálkodó szervezetek összefogása, önkéntes munkája példaértékű mindenki számára, mely által a település társadalmának kohéziója, népesség megtartó ereje növekszik.

Tóthné Boda Éva
Fotó: Tóthné Boda Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.