Gyermekbábos találkozó Pest megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Kilenc csoport vett részt idén a „Kezemben a kobakom” XXII. Gyermekbábos találkozón Biatorbágyon 2019. május 11-én. A rendezvény a Juhász Ferenc Művelődési Központban került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program keretein belül, együttműködésben a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságával.

Az egész napos találkozón bemutatkoztak a megyei gyermek bábcsoportok, így Budakeszi, Etyek, Cegléd, Pomáz, Ócsa és Biatorbágy település közösségei is. Vendégjátékkal érkezett a budapesti Katicák csoportja, és a szlovákiai Feled Meseláda csapata.

Szentirmai László, Fabók Mariann, Szluka Judit

Klasszikus és humoros történetek elevenedtek meg a bábos szemle színpadán. A szereplő gyerekek mellett a telt házas közönség is izgalmas és szép pillanatokat élhetett át.  A szemlén a 3 tagú zsűri – Szentirmai László, művész pedagógus, a Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója és elnöke; Fabók Mariann, színművész, bábos mesemondó és Szluka Judit bábjátékos, pedagógus – arany, illetve ezüst minősítéseket adott ki a csoportoknak. Az előadások után egy tartalmas szakmai beszélgetés vette kezdetét, melyen a zsűri tagjai és a Pest megyei igazgatóság szakemberei elmondták fejlesztő gondolataikat a bábcsoport vezetőknek a látottakról, és jó tanácsokat is adtak a további sikeres és eredményes munkához.

A szemle nemcsak a versenyről szólt, hanem a bábozás igazi ünnepe is. A bábos gyerekközösségek a mesélés tudományán túl megtanulnak együttműködni, kitartóan, közösen dolgozni a sikerért. A bábos gyerekek közvetlenek, talpraesettek, és teljes odafigyeléssel fordulnak egymás felé. A megyei találkozó seregszemle, tapasztalatcsere, a találkozás és kapcsolatépítés lehetősége is egyszerre. Mindemellett a csoportok számára fontos volt, hogy kiderüljön az is, ki mehet a 2019. június 7–8-án megrendezésre kerülő egri Gyermekbábosok XXVI. Országos Fesztiváljára. A zsűri hosszas tanakodás után az arany minősítés mellé a biatorbágyi Cip-cirip Bábcsoportnak adományozta ezt a lehetőséget. A találkozó különdíját – a vándorbábot – a feledi Meseláda csoport vihette haza.

Tartalmas és színes volt a május 11-i program. Ismét megerősödött az a gondolat, hogy bábozni jó, a bábművészet fontos és élő hagyomány, és mindenekelőtt összetartó gyerekközösségeket hoz létre. A gyerekek csodálatos teljesítményére sokáig emlékezhetnek a résztvevők.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumával a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósult meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.