Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap Kópházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága együttműködésben a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottsággal 2019. szeptember 14-én megyei értéknapot rendezett megyei nemzetiségi nappal karöltve Kópházán.

A délelőtti programban a hagyományokhoz híven a szentmise a Mária Kegytemplomban került celebrálásra. Az ünnepi mise után az egyenruhájukba öltözött nemzetiségi művészeti együttesek zenés felvonulásával vette kezdetét az egész napos rendezvény. Interaktív kiállítási tér került átadásra a helyi művelődési házban. A tárlat bemutatta a térségbe az ezerötszázas években érkezett gradistyei horvátság történetét. A tetőterében kialakított kiállítás a horvát kultúra és nyelv megőrzését hivatott segíteni. A közösség célja, hogy társadalmi összefogással újra életre keltsék és továbbfejlesszék a régióban élő horvátság hagyományait.

A Megyei Értéknapot Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. A falu központjában mesterségbemutatók keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek a kékfestés, a höveji csipke és a csontfaragás készítésének folyamatába, amelyen a Kisalföldi Népművészek Egyesületének tagjai működtek közre.  A faluházban rövidfilmeken keresztül mutatták be Rajka Község helyi értékeit.  Az értékasztalokon bemutatkozó települések megerősítették a résztvevőket a további munka folytatásában, az értéktárak gazdagításának fontosságában.

A rendezvény célja változatlan: felhívni a figyelmet közös kincsünk, Győr-Moson-Sopron megye hagyományainak, közösségi teljesítményeinek és fellelhető értékeinek fontosságára.

Szűcs Péter
Fotó: Szűcs Péter

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.