Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A helyi és megyei identitástudat erősítése, a helyi értékek és hagyományok ápolása, illetve megőrzése fontos feladat. 2018. június 23-án ezeknek az értékeknek a figyelembevételével Megyei Értéknapot rendeztek Győr-Moson-Sopron megyében, a Megyei Nemzetiségi Nappal karöltve.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata, a Művelődési Intézet és Rajka Község Önkormányzata által partnerségben szervezett eseménynek a Rajkai Faluház adott otthont. A délelőtti programban a hagyományokhoz híven a szentmise a rajkai Szent Márton Római Katolikus Templomban került celebrálásra.  Az ünnepi mise után az egyenruhájukba öltözött nemzetiségi művészeti együttesek zenés felvonulásával vette kezdetét a harmadik alkalommal életre hívott rendezvény.

A Megyei Értéknapot dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. A megjelenteket Szűcs Péter, az NMI Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodájának vezetője köszöntötte. A faluházban mesterségbemutatók keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek a kékfestés, a höveji csipke és a csontfaragás készítésének folyamatába, amelyen a Kisalföldi Népművészek Egyesületének tagjai működtek közre. A faluházban rövidfilmekkel mutatták be Rajka község helyi értékeit. A rendezvény célja változatlan: felhívni a figyelmet közös kincsünk, Győr-Moson-Sopron megye hagyományainak, közösségi teljesítményeinek és fellelhető értékeinek fontosságára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.