Ha Bajon premier, az Sebaj!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Komárom-Esztergom megyei Baj községben 2019. január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából a Sebaj társulat megtartotta első nyilvános előadását. A Karinthy Frigyes Tanár úr kérem karcolatfüzére nyomán született Tanár nő, kérem című előadást az érdeklődők a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola aulájában tekinthették meg.

A premiert megtisztelte jelenlétével a település polgármestere Schunder Tibor. Az eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának munkatársai is részt vettek, Hornyák-Pálmai Éva irodavezető köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a program céljait.

A darab megállta a helyét az iskolai közegben: többek között azért, mert maga is egy kis csoportról, egy osztályról szól. A fiatalokból álló közösség mindennapjaiból szemezget apróbb, jelentéktelennek tűnő, mégis meghatározó pillanatokat. Újra átélheti benne a néző saját gyermekkorának legizgalmasabb pillanatait: a csínyek, szerelmek, szóbeli feleletek „irtóztató bája”, (a legtöbbször) őszinte gyermeki világgal keveredik. Mindemellett az iskolai közeg örök kérdése is megfogalmazódik az előadásban: a lányok vagy a fiúk a jobbak?

Az előadás sikerét nemcsak a zsúfolásig tömött aula, de az előadás során fel-felharsanó nézőtéri kacaj is jól jelezte. A darab végén hosszú percekig örvendeztette szűnni nem akaró tapsával a több korosztályból álló csoport tagjait az elvarázsolt nézősereg. A 2018-ban alakult társulat a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködéséből elindult IV. Pajtaszínházi program keretében jöhetett létre. A program zárásaként – következő megállóként – a budapesti Nemzeti Színházban lépnek színpadra az ország számos pontjáról érkező társulattal egyaránt.

A bemutatót követő hosszas taps közepette a társulat megköszönte Pápai Ferencnek (rendező, drámapedagógus) a mentori szerepet, valamint Vandrovnik Klárának, helyi közművelődési szakembernek a csoportvezetői munkáját.

Fotó: Bakó Krisztián, Jáger Dávid

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.