Hagyományfőzést tartottak Karcsán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Karcsa település önkormányzata és Karcsaiak Karcsáért Egyesület második alkalommal rendezte meg  2019. június 1-jén az Íz és Hagyományőrző Napját. Az Árpád-kori településen a főzőversenyre benevezett csapatok a saját tájegységeikre jellemző ételeket készítették el. A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságáról Bogoly Erzsébet módszertani referens meghívott zsűritagként vett részt a rendezvényen.

Az ízbajnokságra 11 csoport készített a saját településére jellemző hagyományos ételt. A jó hangulatról és felhőtlen szórakozásról  az Agyagbanda együttes gondoskodott. A résztvevők már kora reggel elfoglalták főzőhelyüket.

Volt, aki üstben, mások bográcsban láttak neki a később zsűrizni kívánt ételek elkészítéséhez. A versenyző csapatok közül érkeztek a határon túlról és a szomszédos településekről, de a  helybéliek is megméretették magukat.

A zsűri a pontozásnál figyelembe vette, hogy milyen hagyományos alapanyagokat és fűszereket használtak fel a csapatok, de külön díjazták, és előnyben részesítették, aki az ételek díszítésére és a tálalására is figyelmet fordított. A finom ételek közül többszöri kóstolás után is nehéz volt kiválasztani a három dobogósat, de végül hosszas tanácskozás után megszületett a döntés.

Első helyezést ért el a karcsai általános iskola csapata által készített „Lakodalmas töltelékes tyúkhúsleves csigatésztával”.

Második helyezett lett a Bodrogszerdahelyről érkezett csapat „Pincepörkölt” egytálételével.

A dobogó harmadik helyét a „Vadpörkölt lepcsánkával” kapta, melyet Kiskövesd csapata készített.

Külön díjban részesült Bári főzőcsapata, akik a „Krumplilángost gazdagon”, tálaltak fel.

A díjakat átadta a zsűri két férfi tagja, Dr. Hörcsik Richárd területi országgyűlési képviselő és Stumpf Attila Gábor, a Cigándi Járási Hivatal vezetője.

Bemutatkoztak a helybéli óvodák és iskolák tánccsoportjai is. Sárospatakról A Művelődés Háza Kórusa a rendezvény jellegének megfelelően bordalokkal biztosította a jó hangulatot, a Halom Dalkörtől Bodrog-közi népdalokat hallhatott a közönség. Ezenkívül íjászbemutató, citerazenekar koncert és meseolvasás is szerepelt a gazdag programok között. Zárásként a sátoraljaújhelyi  One Life Dance Tánccsoport modern táncbemutatójával ért véget a program .

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.