Hagyományok, ízek, értékek feltárása a Három Templom Falujában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. március 11-én, a Gádorosi Polgármesteri Hivatalban tartotta meg második ülését a Gádorosi Települési Értéktár Bizottság, melyre meghívást kapott Tokár János, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának módszertani referense is.

Az ülésen a bizottság mindhárom tagja megjelent: Varga Zsolt elnök, önkormányzati képviselő, a gádorosi Varga Pékség ügyvezetője, illetve Fábri István önkormányzati képviselő és Szilágyi Bálintné hímző, mint tagok. Az ülésen részt vett továbbá Bencsik Sándorné önkormányzati képviselő, Sebestyén Lászlóné, a Justh Zsigmond Művelődési Központ vezetője, illetve Tóth Tibor Gádoros Nagyközség Polgármesteri Hivatal Igazgatási Csoportjának vezetője.

Varga Zsolt az ülés megnyitását követően elmondta, a mostani tanácskozás célja az értékfeltáró munka elindításának módja, illetve a hungarikummozgalom törvényi hátterének és céljának pontosabb megismerése. Tokár János a hungarikummozgalom történetének rövid ismertetése után az értékfeltáró folyamat elindítására tett módszertani javaslatokat, valamint példaként szemléltette más Békés megyei településeken már sikeresen működő bizottságok munkáját. Hangsúlyozta, hogy a települési értékek vizsgálatánál érdemes szem előtt tartani az adott érték kvalitása mellett annak társadalmi beágyazottságát is, hiszen az éppen ettől válik „élővé”.  A jó gyakorlatok bemutatását követően közös beszélgetés vette kezdetét a település hagyományairól, gasztronómiájáról épített és természeti örökségéről. Fábri István kiemelte, hogy Gádorost a környéken élők gazdag falunak tartották, hiszen három templommal is rendelkezik. Szó esett továbbá a Bencsik Sándorné és Varga Zsolt által a tavalyi évben első ízben, ám sikerrel megrendezett Gádorosi Ízek Napjáról is. A jelenlévők egyöntetű véleménye szerint a rendezvény a jövőben alkalmat teremthet a helyi, elsősorban gasztronómiai és kulturális értékek bemutatására és népszerűsítésére is.


A bőség jellemezte az első Gádorosi Ízek Napját

A jó hangulatú és előremutató gondolatokat „termő” ülést Varga Zsolt elnök úr a közeljövőben megtartandó harmadik tanácskozási időpont meghatározásával zárta, egyúttal felkérve a jelenlévőket, hogy a legközelebbi alkalomra hozzák magukkal a saját közösségeik által felterjeszteni kívánt gádorosi értékekre vonatkozó javaslatukat is.

Tokár János

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.