Hajdú-Bihar megyei értékek bemutatója Hortobágyon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Szürke-barátok Találkozóját és Hajdú-Bihar Megyei Értéknapot szervezett 2019. október 5-én, Hortobágyon a település önkormányzata, partnerségben a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságával.

Az eseményhez kapcsolódóan, az igazgatóság felkérésére kilenc település mutatta be a hortobágyi vásárterén – alkalomhoz illesztett nevén, az Értéktár-tér pavilonjaiban – helyi értékeit. Körösszakál, Bojt, Csökmő, Nádudvar, Berettyóújfalu, Konyár, Földes, Újtikos és a vendéglátó település nevezetes népművészeti alkotásai, illetve legújabb kori portékái vonultak fel a népi játékok, és a hungarikum játszóház mellett. Ifjabb Fazekas István, a népművészet mestere pedig a helyszínen készítette híres nádudvari kerámiáit a gyerekek és a felnőtt látogatók örömére.

A rendezvényt Gencsi Zoltán, Hortobágy község alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta az esemény kapcsán megvalósuló partnerség és a Nemzeti Művelődési Intézettel való együttműködés jelentőségét. A vendégeket köszöntötte Bodó Sándor államtitkár és Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke.

Amíg a szabadtéri programok – népzenekarok, táncegyüttesek műsora, főzőverseny, szürkemarha-fogat bemutató – zajlottak, a hortobágyi Látogatóközpontban szakmai tanácskozásra invitálták az igazgatóság munkatársai a vendég települések polgármestereit, értéktár bizottságok képviselőit és közművelődési szakembereit. A Helyi értékek és tematikus kulturális útvonalak című tanácskozást Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Az előadók között szerepelt Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, Gödény Gábor, a VisitDebrecen divizió vezetője, Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár elnöke és Koroknai Béla, a Bárándi Értéktár Bizottság elnöke. A tematikus kulturális útvonalakról, a falusi turizmusról, a kulturális gazdaságfejlesztési lehetőségekről szóló előadások élénk érdeklődés mellett zajlottak, a résztvevők kérték a műhelymunkák folytatását, rendszeres megvalósítását.

Ugyancsak a Látogatóközpontban tekinthették meg a résztvevők a megyei értéktár roll-up kiállítását, amelyet az igazgatóság munkatársai Hajdú-Bihar  megye legkülönlegesebb értékeinek – pl.: kabai meteorit, tiszacsegei korhely halászlé, stb. – bemutatására szerveztek.

A vásártéren zajló főzőversenyen is részt vettek az igazgatóság munkatársai a mintegy harminc főző csapat között. A szürkemarha alapanyagból gulyás készült, amely elnyerte a séfekből álló szakmai zsűri tetszését, ugyanis a végeredményt Ezüst Bogrács Díjjal jutalmazták.

Bár az időjárás nem igazán kedvezett a szabadtéri rendezvénynek – erős szél és szemerkélő eső kísérte a programokat – így is több száz látogató volt kíváncsi a Szürke-barátokra és a Hajdú-Bihar megyei értékekre.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.