Hallgatói látkép – cikksorozat a szakmai gyakorlatos hallgatók tollaiból

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Pest megyei igazgatóság háromlépcsős modellt dolgozott ki a szakmai utánpótlás biztosításáért. A modell egyik alappilléreként szakmai gyakorlatos hallgatókat fogad a megyében lévő felsőoktatási intézményekből, ahol közösségszervezés szakon tanulnak a diákok. A cél, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a közművelődési szakma gyakorlati oldalával. Nem csak az igazgatóság munkatársai szolgálnak újdonságokkal: a diákok az általuk gyakorolt tevékenységeket, őket foglalkoztató területeket érdekes, egyedi aspektusból tudják megközelíteni, ezáltal rávilágítanak azokra a rejtett erőforrásokra, amelyek hasznosíthatók a közösségszervezésben. Az igazgatóság most ezeket teszi közzé a Hallgatói látkép elnevezésű sorozatában.

Kocsis Dávid az Eötvös Lóránd Tudományegyetem másodéves kulturális közösségszervező szakos hallgatója, aki 2016-ban egy meghívás alkalmával ismerkedett meg a sörfőzés közösségformáló erejével, melyet a következő sorokban mutat be.

A globalizáció hatásait erőteljesen érezhetjük mindennapjainkban. A fogyasztói társadalom és tömegtermelés korában a mainstreammel szembe menve apró mozgalmak kezdenek kibontakozni. Szinte már újra a „forradalmak korát” éljük: értékeket fedezünk fel, hozunk vissza a köztudatba. Szemben a konzumkultúra pazarlásával és silányságával fontos lett a takarékosság és a minőség. Előtérbe kerülnek a környezettudatos megoldások, a különlegességek, helyi ízek és kézműves termékek. Valamint a karantén okozta bezártságot és a virtuális tér korlátozott lehetőségeit is igyekszünk valahogy elkerülni. Mindennek szellemében szeretném megosztani, hogy a hobbim, bár elsőre furcsának tűnhet, mennyire forradalmi, hasznos és közösségépítő is lehet.

Négy éve kezdtem el foglalkozni a házi sörfőzés tudományával, párhuzamosan a Magyarországon is feltörő craft-sörfőzési hullámmal. Hazai mikrofőzdék bizonyították be, hogy van igény a kulturált és minőségi sörfogyasztásra, ahol az ízvilág és a tudatosság a fontos, nem a mennyiség. Ez nem csak kisüzemi, de otthoni főzésre is vonatkozik. Én is minimális befektetéssel és hatalmas érdeklődéssel vágtam bele. Rengeteg szakirodalmat olvastam, és főzésről főzésre tökéletesítettem a tudományomat. Fontosnak tartom a környezettudatosságot, ezért igyekszem a felesleges vízfelhasználást főzés és tisztítás során is elkerülni, valamint újrahasznosítható csatosüveget használok, ami korlátlan ideig kiszolgál.

A sörfőzés csodálatos világát nem tartom meg magamnak, rendszeresen hívok meg barátokat és kollégákat, hogy közösen hozzunk létre valami újat és finomat, amit aztán szintén közösségi keretek között tudunk elfogyasztani. Már maga a sör megtervezése is közös program, igyekszem mindig valami jópofa téma köré építeni a főzést. Például egy barátom nagy Arsenal drukker, a róla elnevezett és vele közösen alkotott sör angol módszerrel és hozzávalókból készült. Szerencsére jól kiépített ellátórendszer segít a minőségi alapanyagok beszerzésében: széles választéka van mind az árpáknak, komlóknak és egyéb összetevőknek. Ellentétben a mikrofőzdék néha igen borsos áraival, ha házilag készítjük a söröket, nagyon baráti áron kapunk jó minőséget. Nincs benne tartósítószer és adalékanyag sem. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a söröket nem a mértéktelen fogyasztásra találták ki, nagyon erős és intenzív ízviláguk miatt kis mennyiségben élvezhetőek igazán. A sörkóstolást mindig nagyon várjuk a pár fős baráti társasággal.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.