Hány fiatal kell egy mobilitási programhoz?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. április 26-án, Súron zárult az első Komárom- Esztergom Megyei Mobilitási Program. A települési találkozási alkalom a második volt a sorban: idén súri fiatalok fogadták a Piliscsévről érkező diákokat. A 2018-ban megkezdett folyamat szervezői, az Új Nemzedék tatabányai közösségi tere a Peron Music Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság munkatársai szoros együttműködésben dolgoztak Súr és Piliscsév önkormányzataival és általános iskoláival.

Ezen az áprilisi pénteken az Új Nemzedék által biztosított autóbusszal érkeztek a piliscséviek Súrra. A közösségépítés, ráhangolás már az autóbuszon megkezdődött: előre összegyűjtött, csak egy-egy súri diákra jellemző mondat alapján kellett megtalálni az adott személyt a nap végére.

 

Az érkezést követően Sógorka Miklós, Súr Község polgármestere és Molnár István, a súri Arany János Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd igazgató úr röviden bemutatta az iskolában zajló tevékenységeket, különlegességeket. A bemutatkozás után a fiatalok közösségépítő játékokban vettek részt a szakemberek közreműködésével, melynek célja egymás jobb megismerése és az együttműködés képességének erősítése volt: ezáltal tudott kiszabadulni a három részre osztott csapat a börtönszigetekről.

A játékokat követően, a súri szokásoknak megfelelően, a diákok közösen fát ültetettek, mely azon túl, hogy a találkozás szimbóluma, 10-15 év múlva kitűnő árnyékot fog adni a súri iskola sportpályájának.

A faültetés után a helyi diákok vezetésével interaktív faluséta következett, diákszemmel bemutatva Súr különlegességeit, értékeit. A sétát az ebéd szakította félbe.

A jóllakott fiatalok ezután a dombnak vették az irányt. Több érdekes helyszínt útba ejtve érkeztek meg a lombkorona sétányhoz, ahol az elhangzott ismeretekből játékos totó segítségével versengtek. Itt került lezárásra az autóbuszon megkezdett “találd ki, ki vagyok” című játék, majd a “maradék” energiákat a lombkorona sétány mellett található kötélcsúszdán vezették le a fiatalok.

A folyamat zárszavára újra az iskolában került sor, ahol a fiatalok, az együttműködők és a szervezők megköszönték egymásnak sok élményt, tudást és tapasztalatot. Kiemelve, hogy az így megszerzett tudás és benyomások nagy hatással lehetnek a későbbiekre, célt adva akár a családi kirándulásoknak, megerősítve a saját értékekre való büszkeséget, a helyi és megyei identitás tudatot.

Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.