Házasság hete régen és most …

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Évszázados szokások Acsalagon

Szilágyi Gabriella közművelődési asszisztens kutatómunkát végzett a Házasság hetében Acsalag község népszokásairól, különösen a farsangi hagyományokról. Bendes József (a falu krónikása, szül.: Acsalag, 1902.03.14.) írásai ismertetnek meg a korábbi évszázadok tradícióival.

A Farsang volt általában a lakodalmak ideje. A menyegző előtti héten az asszonyok naponta akár négyszer is befűtötték a kenyérsütő kemencét. Első nap sütötték mindig a kulcsos kalácsot, hogy az ajándékozókat ezzel kínálhassák meg, majd itt sült a következő napokban a rábaközi perec, valamint a sertés- és malacpecsenye is. Az esküvő a menyasszony falujának a templomában történt. A lakodalom napján a vőlegény és a menyasszony násznépe külön-külön összegyűlt és meg is üzenték egymásnak, mikor induljanak el hazulról, hogy együtt érkezzenek a templomba (rendszerint délelőtt 10 órára). Az 1900-as évek előtt az esketés után a násznép a templom udvarán, az eskető pap tiszteletére rövid táncra perdült, majd a násznagyok egy pint bort és egy kulcsos kalácsot is vittek Neki ajándékba. 1930 után már a papot is meghívták a vacsorára.

Ha a farsangban nem volt házasság a faluban, akkor azt szokták mondani: „Na, az idén megkoszosodott a farsang”.

A fényképen Bendes Gizella és Szücs Imre esküvői fotója látható 1955-ből

Koroncói Kupidó Kaland 2021-ben

Február második hetében Koroncón számos házaspár ünnepelte meg Hantosné Mészáros Gabriella közművelődési asszisztens és a BodzAnyák szervezésében megvalósuló programokon, hogy egymást választva kimondták a boldogító IGEN-t és kitartanak egymás mellett.

Tizenkilenc pár kezdte meg a párkapcsolat építő játékot február 7-én. A feladatok a valós, majd a virtuális postaládákba érkeztek, a teljesítést követően sorban egymás után. Volt köztük közösen készített étel, kedves üzenetek, sütemény és randi is. Mindenki a maga ütemében, saját szabadidejében játszhatott, a feladatok gondozását online látták el a BodzAnyák. Kik is a Koroncói BodzAnyák? 3 anyuka, akik a gyermekeik révén ismerkedtek meg és kötöttek barátságot. Hamar kiderült, hogy egy a céljuk: Koroncó kulturális élete ismét régi fényében tündököljön és lakói igazi közösséggé váljanak.

Az első Koroncói Kupidó Kaland február 14-én zárult, ekkorra értek a játékosok a randi helyszínére. Ez egy különleges helyszín, a régi koroncói vicinális – keskeny nyomsávos vasút Győrszemere irányába- állomása, ma játszótérként működik. Egy igazi kis mini park, amit tökéletesen lehet az aktuális ünnepkörhöz igazítani. Advent idején parkolt ide a ládákból épített Vicinális, ez a Házasság Hetére szerelemvonattá alakult. A fákról szívecskék lógtak, alattuk a Puszi-padon válthattak szerelmes csókot, ölelést a párok. A Szerelem Ligetben egy nagy táblára írták fel a játékosok üzeneteiket.

 

 

A kezdeményezést számos helyi vállalkozó támogatta felajánlásaikkal. A feladatokat teljesítők között így értékes nyeremények kerültek kisorsolásra. A heti program zárásaként Sándor Gábor atya a vasárnapi szentmisén megáldotta a házaspárokat.

 

 

 

 

 

 

Szilágyi Gabriella közművelődési asszisztens, Acsalag

Hantosné Mészáros Gabriella közművelődési asszisztens, Koroncó

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.