Helyi érték és közösség Jászszentlászlón

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Április 27-én, szombaton délután két kiállítás megnyitóján is a helyi értékek és közösségek kerültek a középpontba a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón.

A programsorozat 16.00 órakor a Helyi Értéktár Sétány átadó ünnepségével kezdődött az Arany János Közösségi Színtérben. Köszöntőt mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, Jászszentlászló országgyűlési képviselője. Köszöntőjében hangsúlyozta mennyire fontos, hogy minden település megtalálja értékeit, hisz ezek az értékek visszavezetnek a gyökerekhez, erősítik a települési identitást.

Nagy András, Jászszentlászló polgármestere beszédében beszámolt első találkozásáról a helyi értéktár gondolatával, illetve arról, azóta hogyan vált számára is fontossá ez a feladat. A megnyitón műsort adott a helyi Szent László Óvoda és Bölcsőde gyermekcsoportja; húsvéti dalokból és játékokból álló csokrot mutatott be. Az ünnepséget Szunyi Sándor tárogató játéka zárta, aki maga is „helyi érték”. Az ünnepséget követően Bozóki Szilvia, a közösségi színtér vezetője invitálta a közönséget a sétány megtekintésére, ami a színtér udvarát övező kerítésre került.

A helyi értékekkel nem csupán képeken találkozhattak az érdeklődők, hanem az épület előcsarnokában bemutató és kóstoló is várta a vendégeket.

A program a település közösségi házában folytatódott néhány utcányira, egy másik kiállítás megnyitójával. A paraszti élet és gazdálkodás a XIX. század végétől a XX. század közepéig című kiállítás a vidéki élet viszontagságait és mindennapjait mutatja be magas színvonalon. A helytörténeti kiállítás mottója: „Elég gazdag az, ki másra nem szorul” – jól tükrözi az időszak életszemléletét. Itt köszöntőt mondott Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében a helyi közösségek szerepét, a múlt eltéphetetlen gyökereit emelte ki. A kiállítást megnyitotta Mészáros Márta néprajzkutató, múzeumpedagógus, a Kiskun Múzeum igazgatója. Ezt követően a korabeli paraszti életet Lajkó Gergely néprajzkutató, a kiállítás kurátora ismertette, aki helyi fiatalként lelkesen vetette bele magát a kutatásba és a kiállítás életre hívásába. A beszédek sorát Szunyi Sándor tárogatóművész játéka színesítette. A kiállítást bemutatta Mészáros László a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület elnöke, aki meghatottan köszönte meg segítőinek munkáját. Különleges értéke a helyi összefogásnak van, ami nélkül ez a kiállítás nem jöhetett volna létre. Az anyaggyűjtésben és a kiállítás építésében elsősorban a helyiek vettek részt, de érkeztek tárgyak a környező településekről, Szankról és Móricgátról is.

Mindkét kiállítás ingyenesen megtekinthető

Sok érdeklődőt vonzott a közösségi színtér színháztermében Juhász Eszter kiskunmajsai származású népdalénekes és a Sergő Zenekar lemezbemutató koncertje, valamint az azt követő V. Viseletes Táncház. A koncert után tánctanítás és hajnalig tartó táncház vette kezdetét. Egy igazán színes, sokakat megmozgató szombat délutánnak és estének lehettek részesei, akik ott voltak ezen a kiemelkedő eseményen, ahol megmutatkozott a helyi érték és összefogás ereje.

Oláh Edit
Fotó: Bozóki Szilvia, Oláh Edit

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.