Helyzetkép Fejér megyéből

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programba immár 71 települést sikerült bevonni Fejér megyében. A 71 településen így összesen 95 fő érintett a KFKP programban.

A 95 főből 77 fő közművelődési asszisztensként dolgozik – 37 fő csak foglalkoztatásban, 40 fő foglalkoztatásban és képzésben – illetve 18 fő kapcsolódott be csak képzésbe. A programból időközben 2 fő lépett ki. A Nemzeti Művelődési Intézet által indított programmal így Fejér megyében is számos településen teljesült az a törvényi kötelezettség, miszerint 2021. január 1-től, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében minden településen legalább egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakembert kell alkalmazni. A Fejér Megyei Igazgatóság állományába felvett 77 fő közművelődési asszisztens így nagyban hozzájárul a közművelődési feladatok hatékony ellátásához valamint a közösségépítő munkához a megyében.

A programban résztvevők a vírushelyzetre való tekintettel ez idáig egy online felületen (Moodle) keresztül kaptak szakmai feladatokat az intézettől. A feladatok meglétét a Fejér megyei igazgatóság munkatársa ellenőrizte.

A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében két középfokú és egy felsőfokú OKJ-s képzési csoport indul Székesfehérváron, azonban a december elején elindult képzések esetében lényeges változások történtek az elmúlt hetekben. Módosultak a képzések helyszínei az eredetileg tervezetthez képest, így mindhárom képzés másik helyszínen fog folytatódni. Az egyik középfokú képzés a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtárba, a másik középfokú képzés a KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Központba, a felsőfokú képzés pedig a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba kerül át. Amint újra lehetővé válnak a kontaktórák, a hallgatók már ezeken a helyszíneken fogják hétről hétre elsajátítani a képzésükhöz tartozó modulokat, és teljesíteni az ezekkel járó szakmai követelményeket. A képzések pontos indulásáról mindenki időben fog tájékoztatást kapni az igazgatóság munkatársaitól.

Varga Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.