„Hétszínhang” csoport

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Veszprém megyében nagy népszerűségnek örvendett a „135+1=A jövő zenéje” program, tíz csoport dolgozott fiatalokkal, változatos módszereket bemutatva. A pápai Vajda Márta Iskola „Hétszínhang” csoportja különleges feladatot vállalt: tanulásban vagy értelmileg akadályozott, autizmussal együtt élő, halmozottan sérült gyerekekkel ismertette meg a közös éneklés, zenélés örömét és mutatkoztak be egy 10 zeneszámot felölelő produkcióban.

Az intézményben a csoport vezetője, Horváth Ildikó évek óta foglalkozik hangszeres oktatással, de a projekt sikere érdekében a jelenleg itt tanuló diákok mellé visszahívta két volt tanítványukat is. Így lett 7 fős a „Hétszínhang” nevű csoportjuk.

Hogy miért „Hétszínhang”?

A csoport tagjait tekintve nagyon széles a skála: a siket tanulótól a jó képességű zenei tehetséggel bíró, ugyanakkor autizmussal élő diákok is tagjai a csoportnak. Mivel olyan gyermekek is vannak közöttük, akik nem képesek az olvasás elsajátítására, ezért színkottát is használnak, amely hét színből áll. Innen az elnevezés.

A „135+1=A jövő zenéje” programban nagyon sokat készültek, számos közös próbát tartottak, ahol az inspirációt egymástól nyerték: mindenki hozzájárult egy-két ötlettel a bemutató sikeréhez, még a gyerekek szülei is. Hosszú, kitartó munkával jutottak el a bemutatóig, amelyen az iskola tanulói, a gyerekek szülei is részt vettek, és a Pápa Városi Televízió is rögzítette. Nagy volt tehát az izgalom, bár talán a felnőttek jobban drukkoltak, mint a gyerekek.  Az előadás igazi élményt adott a nézőknek: a bemutatott kedves gyermekdalok, népdalok nyomán mindenkinek könny szökött a szemébe. Olyan elkötelezettséggel, lelkesen és egymásra figyelve mutatták be a műveket a gyerekek, amit ritkán tapasztalhatunk.  Horváth Ildikó, a csoport vezetője elmondása alapján rengeteget fejlődtek a program hatására: a közös éneklés, zenélés, a közös tevékenység által kompetenciáik fejlődtek, megélték a közösséghez tartozás élményét, büszkék voltak egymásra, a közös produkcióra.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.