Heves Megyei Értékünnep Abasáron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Heves megyei értékek kerültek újra bemutatásra Abasáron. A május 18-án megrendezésre kerülő kétnapos Nemzetközi Katona- és Bordalfesztivált az impozáns megyei értékeket felvonultató értékpavilon tett még ünnepibbé.

A közel 3000 főt számláló Abasár a Mátrai borvidék egyik fontos települése. Aktív értéktári munkájuk eredményeként már tizennégy érték szerepel az értéktárukba, amelyek közül hat már a Heves Megyei büszkeségeink között is megtalálható. Az idei Nemzetközi Katona- és Bordalfesztivál ezen a jubileumi, 25. eseményen kapta meg azt a díszoklevelet, amely a megyei értékek közé emelte. A fesztivál ideje alatt, ebben az évben is több mint nyolcvan magyar és külföldi hagyományőrző csoport váltotta egymást a színpadon, ahol különböző bor- és katona dalcsokrokat adnak elő. Míg a fellépések az iskola tornatermében zajlottak, addig az udvaron színvonalas kézműves és gasztronómiai pavilonok, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának Értékpavilonja és Hungarikum-játszóháza (óriás puzzle, Magyar Értékek kocka-kirakó, kifestők stb.) várta az érdeklődőket.

Az értékpavilonban, a legkiemelkedőbb értéktári tevékenységet végző és megyei értékkel bíró települések reprezentatív tárgyi emlékei és alkotásai, valamint szórólapjai és kiadványai kerültek bemutatásra. Lovászné Juhász Rita népi iparművész által készített gyönyörű viseletet és palócbabát, Kiss István fafaragó alkotásait, Gelsei Sándor bútorfestő festett menyasszonyi ládáját, Torba Ildikó népi iparművész szűrrátétes munkáit, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet szőtteseit, terítőit, párnáit sokan megcsodálták. A pavilon körül Abasár, Átány, Bélapátfalva, Egerszalók, Hatvan, Heves, valamint a Kaptárkő Egyesület értékeiből berendezett kiállítást tekinthették meg a látogatók.

Az értékünnep szakmai programját két, Abasárhoz kapcsolódó szakmai előadás alkotta. Tóth Zoltán régész (Dobó István Vármúzeum) az abasári ásatások eredményeiről, Dr. Nemes Lajos történész a mátraaljai borászat történetéről tartott előadást. Az előadásokat aktív részvétel kísérte. Az előadások és a dalok mellett, kézműveskedésre is nyílt lehetőség. Palóc keresztszemes mintákat hímezhettek Fiser Józsefné segítségével. Gyöngyből készült ékszereket vihettek haza azok, akik Lévay Mária gyöngyfűző mellett mélyedtek el a gyöngyfűzés rejtelmeiben.
A fesztivál egyben értékünnep is volt, mivel a kiemelkedő települési értéktári munkák és megyei érték előterjesztések ezen a rendezvényen kerültek elismerésre. A Megyei Érték Díszokleveleket Csathóné Sebők Erika, a Heves Megyei Értéktár Bizottság alelnöke adta át Abasár, Atkár, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Kisnána települések képviselőinek, valamint Rostás Gabriellának a Kékestető-Mátra Gyógyintézet felterjesztésének elismeréséül. A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága kiemelkedő értéktári munkáért járó Elismerő Oklevelét ezúttal Nagyréde kapta.

Dr. Kelemen Éva

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.