Hímzőtábor Felsőörsön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Csodaszép alkotások születtek 2018. augusztus 27–29. között a háromnapos hímzőtábor alatt, melyet a Felsőörsi Hímző Műhely rendezett meg a Civil Házban.

A Hímző Műhely 2014-ben alakult meg a Nemzeti Művelődési Intézet „Újra öltünk és örökítünk” projektjének keretében, a csoport azóta is sikeresen működik Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész vezetésével. A műhely folyamatos szakmai kapcsolatban áll a Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájával.

Tagjai bebizonyították, hogy rövid idő alatt is lehet szép eredményeket elérni, hiszen alkotásaik folyamatosan bemutatásra kerülnek a budapesti A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kiállításain és egyéb országos hímzés kiállításokon.

A táborban nemcsak a hímző műhely tagjai vettek részt, hanem az ország minden részéből érkeztek résztvevők is. Felsőörsnek, illetve több Balaton-felvidéki településnek Felvidéken, Zoboralján vannak testvér-települési kapcsolatai, erről a területről is érkeztek a táborba szorgos kezű lányok, asszonyok. A munkába bekapcsolódott hat gyermek is, ami azt mutatja, hogy a hímzésnek van jövője. Ők kistáskákat, telefontokokat készítettek.

A tábor ideje alatt a felnőttek megtanulták a zoborvidéki vagdalásos hímzés technikáját, valamint a 2019. évi Kis Jankó Bori Országos Hímzőpályázatra elkészítendő anyagokat is megkapták a résztvevők. A tábor zárónapján az elkészült alkotásokból rendeztek kiállítást.

Terveik szerint hagyományt szeretnének teremteni az évente megrendezendő tábornak, amely szakmai előrehaladásukat segíti az itt elsajátított ismeretek által.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.