„Hobbiból megélhetés”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának szervezésében a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása projekt keretében immár 9. alkalommal találkoztak a résztvevők. A tanfolyamon a kosárfonás ismereteit adja át a Gránátalma-díjas Dulics Margit kosárfonó népi iparművész.

Az alapanyag beszerzése, az előkészítés, a kosártervezés, a díszítés, egyszóval minden a szakmához tartozó tudásátadás megvalósul. A helybeli és környékbeli asszonyok az elsajátított ismeretek és technikák segítségével alkalmassá válnak a településükön olyan közösséget létrehozni, akiknek tovább tudják adni a kosárfonást és ezzel hozzájárulnak a népi mesterség átörökítéséhez.


Dulics Margit segíti a fiatal felnőtteket

Kiss Lászlóné (Nagykapornak) a csoport tagja, a már meglévő tudását továbbadva férjét tanítja otthon a kosárfonás mesterségére. Az otthoni gyakorláshoz alapanyagot gyűjtöttek és készítettek elő. A Foglár-patak partján fűzfavesszőt gyűjtöttek, megfőzték, lehántolták és otthoni célra készítettek kenyértartót, zöldségtárolót. A rokonoknak pedig ajándékoztak kisebb fonott tárgyakat.

Kovácsné Németh Zsuzsanna készíti a kosár kör alapját

Kovácsné Németh Zsuzsanna (Misefa) szintén a csoport tagja, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyógyító Foglalkoztatójában dolgozik, azért jött el a kosárfonó tanfolyamra, hogy tudását a foglalkoztatóban kamatoztassa. A munkahelyi közösségben akkora hatással volt a munkatársaira, hogy fűzfát ültettek a Gyógyító Foglalkoztató kertjébe, hogy majd a későbbiekben nyers és főzött formában is tudják hasznosítani a foglalkozások alkalmával.

Kiss Lászlóné a tanfolyamon készített kosarával

Az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása projekt már a kilencedik alkalom után nagyon magas eredményt hozott, hiszen már most annyi tudással rendelkeznek a résztvevők, hogy a saját életükben, otthonukban és munkahelyükön is tudják kamatoztatni az elsajátított ismereteket.

Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.