Hogy lesz a régészből kulturális mediátor?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A választ a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Mesterképzési Szakok Nyílt Napján kell keresni, amelyet Pécsett, az Ifjúság úti aulában 2019. január 16-án rendeztek meg. Egy lelkes BA régész szakos hallgató mind a 13 ajánlott mesterszak standjánál tájékozódott. Végül az érdeklődését a kulturális mediáció mesterképzés keltette fel.

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodájának módszertani referensei kezdeményezték a nyílt napon való részvételt, hogy saját eszközrendszerükkel és tudásukkal segítsék az alapszakos – még bizonytalan – hallgatóknak bemutatni a közművelődési mester diploma megszerzésének előnyeit.

A szakos börzén a Humánfejlesztési és Művelődéstudományi Intézet egyetemi munkatársaival közösen, egymást kiegészítve tájékoztatták az érdeklődő hallgatókat. A standon két képzésről (kulturális mediáció és közösségi művelődés tanár) kaptak információt az érdeklődők. A módszertani referensektől a szakmai tartalmakról, az elhelyezkedés lehetőségeiről, illetve az egyetemi oktatóktól a képzés menetéről, valamint a kreditek beszámításáról hallhattak.

A nyílt napon való részvétel tapasztalata nagyon pozitív: egyaránt szüksége van az egyetemnek a megyei iroda közreműködésére a hallgatók toborzásában, valamint a kulturális területnek is a jól képzett, motivált szakemberek oktatására. A közös munkának pedig az az eredménye, hogy az érdeklődő hallgatók teljes körű tájékoztatást kapnak mindkét területről. Így lehetséges, hogy az ifjú régész megismerte a kulturális mediáció szak érdekességeit és hasznosságát, egyben információt kapott arról is, hogy kreditelismertetési kérelmet kell benyújtania akkor, ha ezt a képzést választja, hiszen a jelenlegi tanulmánya nem alapszakja ennek a képzési területnek.

  

Az egyetemmel folytatódik a szakmai együttműködés. Legközelebb 2019. január 26-án a középiskolásoknak és szüleiknek ajánlott PTE Bölcsésztudományi Kar Nyílt Napján a közösségszervezés alapszak (BA) népszerűsítésében vesz részt a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája.

Nagy Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.