Hogyan tovább IKSZT-k? – Régiós szakmai nap Mezőfalván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

Mezőfalván, az egykori zirci ciszterciek egyik birtokközpontjában kapcsolódott össze újra Veszprém és Fejér megye 2017. november 29-én, hogy a két megye IKSZT munkatársai találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, és nem utolsó sorban választ kapjanak arra a kérdésükre, hogy a fenntartási időszak lejártával, a törvényi változások sodrában merre is találják meg útjukat, szerepüket és feladatkörüket.

A mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház adott otthont az integrált közösségi és szolgáltató terek, valamint a közművelődési feladatok jövőjével kapcsolatos szakmai napnak 2017. november 29-én, ahol frissensült pogácsa és forró kávé várta az érdeklődőket.

Az előadásokat Ambrus Lívia, az NMI Művelődési Intézet Észak-Dunántúli Központ Fejér Megyei Irodájának módszertani referense nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a szakmai nap célját. Ezután átadta a szót Ditzendy Károly Arisztidnek, a HROD Közösségi Gazdasági- és Társadalomfejlesztési Központ igazgatójának.

Az előadó széleskörű kitekintést adott jelen korunkra, felvázolta napjaink kihívásait, rávilágítva hogy hol, miben van szerepe és felelőssége a közösségi művelődés intézményeinek, és azon belül is az IKSZT-knek. Ismertette a közösségi művelődés legújabb törvényi módosításában megfogalmazott intézményi keretrendszert, feladatait, új eszközöket, módszereket is felvillantva a feladatok és kihívások megoldására.

Ezt követően Ambrus Lívia röviden beszélt az NMI Művelődési Intézet által létrehozott szakmai tartalmakról és azok elérhetőségéről.

Majd néhány szolgáltatásfejlesztési alternatíva és jó gyakorlat került bemutatásra. Elsőként Kandikó Rita, aki a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke, kapott szót e blokkban. Bemutatta széleskörű tevékenységüket mind az Európai Önkéntes Szolgálat, mind a tanoda program tekintetében. Ennek kapcsán néhány ifjúságszakmai kulcsot is átadott a résztvevőknek úgy, mint a „kell egy hely” ahova be lehet menni, csak úgy lenni, ahol impulzusok érik a betérőket, egy korban közelálló személy, aki meghallgatja a gyerekeket, a fiatalokat, időt szán rájuk, és nem utolsó sorban értékes munkát kell kitalálni a tenni akaróknak.

A következő előadó a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, Szenczi Jánosné volt. A meghívásával a cél az volt, hogy erősödjön az IKSZT-k kapcsolata a kézművesekkel, szolgáltatási alternatívát is mutatva számukra. Zsuzsa előadásában felvázolta a szervezeti felépítésüket, működésüket, kapcsolataikat, programjaikat; beszámolt tagjaikról, bemutatta a Kézművesek Házát fotók segítségével. Mint mondotta: “Az egyesület célja: a kulturális örökség védelme, a magyar és nemzetiségi tárgyalkotó népművészet, népi iparművészet és az iparművészet értékeinek megőrzése, új alkotások létrehozása, a népi kézművesség továbbörökítése; a népi kézműves mesterségek megismertetése, továbbadása és oktatása.” Rendezvényeikkel, szakköreikkel minden korosztályt igyekeznek megszólítani, bevezetvén őket a régmúlt mesterségek csodáiba.

Utolsó előadóként Horváth Dóra, a perkátai “VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökének és alapítójának prezentációját hallhatták a jelenlévők. Dóra egykoron maga is a Kandikó Rita segítségével vett részt Európai Önkéntes Szolgálatban, Finnországban. Egyesületük jó gyakorlatain keresztül mutatta meg a fiatalok bevonásának módszereit és lehetőségeit. Előadásában feloldotta a VELED, mint mozaikszót is, mely egyben kifejezi prezentációja lényegi mondanivalóját is: vagányan, empatikusan, lazán, együtt, dinamikusan.

A szakmai napot kötetlen baráti beszélgetések, tapasztalatcserék zárták, mely során ötleteket, programlehetőségeket gyűjtöttek be egymástól a jelenlévők.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.