Honismeretről erdélyi fiataloknak Vasban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az Ifjúsági Honismereti Műhelysorozat káldi résztvevői július 26-ra meghívták a programot a községükbe, ahol az erdélyi testvértelepülésük fiataljai tartózkodtak. Azt kérték a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságától, hogy mutassanak értékeken alapuló ifjúsági közösségépítő módszereket.

Káld 2008 óta ápol testvérközségi kapcsolatot az erdélyi Csíkszentimrével. Az Olt partján elterülő, mintegy 2000 fős színmagyar településsel szoros a partnerség, az értékgyűjtő mozgalomban is együttműködnek. Július végén az ottani Fehér Liliom Néptánccsoport tagjai jártak Káldon, közülük mintegy húszan, a 15-20 éves korosztályba tartozó fiatal.

A Káldon megtartott játékos foglalkozás rajzolással kezdődött. A körben elhelyezkedő fiatalok – egy rövid bemutatkozás után – körberajzolták az „adó” kezüket, és a lapra felírták azt a tulajdonságukat, amit leginkább adni tudnak magukból a társaiknak. A választott tulajdonságokat Éles Krisztina megyei igazgató csoportosította, majd az egyes csoportok tagjai e tulajdonságok jelentését, fontosságát megbeszélték egymással, majd a teljes közösséggel.

A foglalkozás második része a Vas megyei értékekre épült. A játék elején Kuglics Gábor módszertani referens beszélt a nemzeti értékekről, az értékpiramisról, a közösségi értékgyűjtés fontosságáról. E bevezető után – a műhelysorozat két aktív helyi fiataljának közreműködésével – megyei értékek fotóit nézték meg a műhely résztvevői. A foglalkozás során nemcsak az erdélyi vendégek ismerték meg jobban Vas megyét, de a vasi fiatalok is új ismeretekre tettek szert.

A műhelysorozat augusztus 7-én Vásárosmiskén folytatódik, ahol a résztvevők településeinek feltérképezése lesz a téma.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.