Hungarikum Fesztivál és Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Ragyogó, napsütéses idő kényeztette mindazokat, akik ellátogattak a Kecskemét főterén megrendezett háromnapos rendezvényre 2018. május 11-13. között. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, parlamenti képviselő volt a program fővédnöke, aki megnyitó szavaiban hangsúlyozta, hogy a hungarikumokról szóló törvény a minőségről és arról az értékről szól, amely formálja életünket.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte beszédében, hogy az első hungarikum konferenciát 1993-ban, Lakiteleken rendezték meg, így a törvény szülőföldje a Duna-Tisza köze. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület meghívására az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája és a Bács-Kiskun Megyei Értéktár közösen, egymást kiegészítve települt ki.

Az NMI Művelődési Intézet a közösségi művelődést a társadalomfejlesztés eszközének tekinti tevékenysége során, melyet a közösségek újjáélesztése, megerősítése érdekében végez. Ezúttal a családokat, gyermekeket szólította meg játszóházával, mely a magyar értékek és hungarikumok köré épült. Mindhárom napon játékosan szerezhettek újabb ismereteket kicsik és nagyok színezés, óriás kocka kirakózás, puzzle kép kirakása, illetve a magyar értékek piramisának elrendezése közben. A játékok nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen a gyermekek szívesen visszatértek – sokan többször is – hozzájuk.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár kiállítása a megyei kötődésű nemzeti értékeinket mutatta be látványos, interaktív eszközök segítségével. A látogatók megismerhették a megyéhez köthető hungarikumokat, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékeket. Könnyen befogadható módon tárult a látogató elé az a hihetetlen gazdagság és sokszínűség, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén.

A fesztivál minden korosztály számára kínált egyedi, jellegzetes, élvezetes programot. A színpadon bemutatkoztak azok a fiatalok is, akik az NMI Művelődési Intézet „135+1=A jövő zenéje” programjához csatlakoztak. A színes vásári forgatag, a színpadon zajló színvonalas műsorok sora, az állatsimogató, a játszóházak, a tradicionális ételek és italok gondoskodtak arról, hogy emlékezetes élményben részesüljenek mindazok, akit elmentek a VIII. Helyi Termék Ünnepre, mely egyben az első Hungarikum Fesztivál is volt Kecskeméten.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.