Hungarikum játszóház a Hungarikum Fesztiválon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Játszóházzal vett részt a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által szervezett X. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon Kecskeméten, május 10. és 12. között.

Igazán színvonalas fesztiválon vehettek részt az érdeklődők, a háromnapos rendezvényen dúskálhattak a látogatók a szellemi és ínycsiklandozó táplálékokban. Pénteken a fesztivál programsorozatát az „Egyedi, különleges és minőségi…” Helyi Értékek Tára című időszaki kiállítás megnyitója indította útjára 15.00 órakor a Cifrapalota Pávás termében. A Kecskemét értékeiből nyíló kiállítás darabjait a Katona József Múzeum gyűjteményeiből válogatták össze, 200 különleges értéket restauráltak és mutattak be a múzeum munkatársai. Látható a tárlaton régi pálinkás üveg, játékeszköz, Zsolnay épületkerámia és sok egyéb különlegesség. 16.30-kor Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, valamint Ballószög polgármestere, Somogyi Lajos köszöntője után különleges színpadi produkciók következtek.

Fellépett a  Kecskemét City Balett „Piros Aranyak és Erős Pisták” című előadásával,  valamint Szabó Sándor játszott a hungarikumnak választott tárogatón a  Nagytemplom mögötti, Deák Ferenc téren felállított színpadon. Egész hétvégén színes népzenei és könnyűzenei programok várták az érdeklődőket, hallgathatták többek között a 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekarát, a Müller Péter Sziámi AndFriends együttest, az Olasz Melót, vagyis mindenki találhatott ízlésének megfelelőt.

A színpadi programok mellett hungarikum sétány várta az érdeklődőket. Az idén 65 éves Ballószög bemutatta helyi értékeit, az érdeklődők mézeskalácsot is díszíthettek pavilonjukban, a Kalocsáról érkezett viseletbe öltözött asszonyok hímző és pingáló bemutatót tartottak. A hungarikumok tárházának bemutatásából nem maradhatott ki a cimbalom, a halasi csipke, a Hollóházi porcelán és a kékfestő sem. A megyei értékek mellett bemutatkozott Tolna megye, Hévíz, Békéscsaba és Mohács is.

Az érdeklődők próbára tehették tudásukat a hungarikumok terén, totó kitöltésével. Nem adták olcsón a helyes kitöltők között kisorsolt ajándékcsomagokat, hiszen csak azoknak sikerülhetett a helyes válaszadás, akik figyelmesen végigjárták a sétányt és bekapcsolódtak a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának hungarikum játszóházába is. Itt idén az óriás kocka mellett a legnépszerűbb a pingálás volt, ahol a kalocsai bemutató megtekintése után ki is próbálhatták ezt a tevékenységet. Ebbe a tevékenységbe a felnőttek is bekapcsolódtak, és kitartóan, precízen festegettek.

A szomszédos sátorban Tolna megye Tolnaikum válogatása kapott helyet, amit a Tolna megyei igazgatóság munkatársai mutattak be, és hívogatták az érdeklődőket megyelátogatásra. Szekszárd mellett Györkönyhöz is kedvet kaphattak az érdeklődők, ahol különleges pincék várják a bort kedvelőket. A gasztrosétányon sajtok, húsáruk, palacsinta, kürtőskalács és minőségi borok várták az éhes vendégeket.  A Kecskeméti Értéktárban szereplő kézműves termékekből is széles választékot találhattak, de érkeztek portékák az ország távolabbi pontjairól is.

A rendezvény célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és helyi értékekre, melyekre méltán lehetünk büszkék.

Oláh Edit
Fotó: Nagy Gabriella, Mészáros Judit, Oláh Edit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.