Hungarikum klub alakult Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt keretében Hungarikum klubot indított az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága Nagyigmándon. A Hungarikum klub a Magos Művelődési Ház és Könyvtárban települési civil szervezetek, helyi informális közösségek tagjai és vezetői, az értéktár bizottság tagjai, közművelődési szakemberek és a helyi aktív civil lakosság bevonásával jött létre.

A műhely célja a településen az értékfeltárás terén jó gyakorlatok, módszerek megismertetése, melyekkel a helyi értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést és a helyi értéktárat fejlesztve végezhető.Az alkalmak során a résztvevők megismerkedhetnek a hungarikummozgalommal, a megyei és települési értéktárak működésével jó példákon, elméleti és gyakorlati műhelyeken keresztül, továbbá a helyi hagyományok, szokások is feldolgozásra kerülnek az átadott módszerek segítségével.

 

Az első alkalom során Hornyák-Pálmai Éva az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetője mutatta be az Intézetet, illetve ismertette a megyei igazgatóság tevékenységét és a program céljait.

A második alkalom, 2019. március 29-én, rendhagyó módon a Pápay József Általános Iskolában került megrendezésre, ahol a projekt részeként az iskola tanulói megismerkedhettek a hungarikum játszóház elemeivel és tudásukat is tesztelhették a hungarikum quiz segítségével. A műhelyen pedig, a 7. osztályos tanulók bevonásával, a megyei jó példákról, a települési értékfeltárásról és az értékmozgalom jelentőségéről beszélgettek a jelenlévők Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató vezetésével.

 

 

A harmadik alkalommal, 2019. április 10-én, Angyal László az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának vezetője és Katona Mária, a Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-00149 azonosítószámú projekt szakmai vezetője tisztelték meg a találkozót jelenlétükkel. Ez alkalommal – a bemutatkozásokat követően – a települési értékfeltáráshoz kapcsolódó pozitív eredmények és esetleges hiányosságok kerültek összegyűjtésre. A jelenlévők megismerhették a közösségi falukönyv elkészítésének célját, módszertanát a Nyírmártonfalván készített interjúfilmen keresztül, továbbá a Hajdú-Bihar megyében kidolgozott Települési séták közösségi szolgáltatást és a Mi receptünk kezdeményezést. A találkozót levezetésként egy hungarikum quiz zárta.

A következő műhelyen a résztvevők Veszprém megye jó példáival és – általuk – az értékfeltárás során alkalmazott módszerekkel ismerkedhetnek meg, amelyet a későbbiekben a település a helyi közösségi értékfeltárásba is adaptálhat.

Jáger Dávid Tamás

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.