Hungarikum Műhely indult Andornaktályán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Hungarikum-műhelysorozat indult 2019 márciusában a Heves megyei Andornaktályán. A településen nagy érdeklődés mutatkozik az értékfeltárás iránt, a foglalkozássorozatra sokan jelentkeztek. Az az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektből megvalósuló program az aktív értéktári munkát folytató településen bővebb ismeretet kíván nyújtani az értékfeltárás és a nemzeti értékek iránt érdeklődőknek.

Az első foglalkozás 2019. március 1-én valósult meg, ahol a Heves megyei igazgatóság tevékenységének, a Heves megyei értéktárak helyzetképének bemutatásán túl, szó esett a hungarikummozgalom alapjairól, az értékgyűjtés módszertanáról, lépéseiről és a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózatról.

Az éves tematika is a hungarikumok (pl. tárogató, magyar nóta, operett, karcagi birkapörkölt, egri bikavér stb.), valamint a Heves Megyei Értéktárba bekerült értékek átfogóbb és részletesebb megismeréséről szól. A 12 alkalommal megvalósuló műhelyfoglalkozás célja, hogy aktivizálja az értékfeltárás iránt érdeklődőket. További cél országosan és megyei szinten az értékfeltáráshoz kapcsolódó jó gyakorlatok megismerése, illetve Andornaktálya történetének, hagyományainak közös interaktív feldolgozása, beszélgetések kezdeményezése, valamint a folyamat végén, a település helyi értékeiből a lakosság bevonásával záró közösségi alkalom megvalósítása.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.