Hungarikum műhely indult Sárospatakon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projektjének keretén belül 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozatot indított el idén májusban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon. A műhely célja az értékfeltárással foglalkozó érdeklődőkkel, szakemberekkel a jó gyakorlatok, módszerek megismertetése, amelyekkel a helyi értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a várost fejlesztve végezhető.

A Bodrog-parti Athén a magyar történelem és kultúrtörténet kiemelkedő helyszíne. Neves történelmi személyiségek (Szent Erzsébet, Lorántffy Zsuzsanna, a Rákócziak, Kossuth Lajos) kötődnek ide. Itt található a magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legszebb emléke a Rákóczi-vár. Itt épült meg a Református Kollégium nevezetes épületegyüttese, amelyben a Református Nagykönyvtár is található. Természeti környezete pedig számtalan kiemelkedő szépségű értéket tud felvonultatni. Ilyen például a Tengerszem, amit 2017-ben az ország legszebb természeti értékének választottak. Mindezeken túl a város központi települése a Tokaj-hegyaljai világörökségi területnek, amely kultúrtáj kategóriában kapta meg az UNESCO kiemelt minősítését.

Első alkalommal a program ismertetése és az adminisztrációs feladatok bonyolítása zajlott. Ezen túl a műhelymunkába bekapcsolódó helyiek elmondhatták elvárásaikat a programmal kapcsolatosan. Elhangzott például, hogy szívesen látogatnának helyi és a környékükön működő értéktárakba felkerült természeti értékeket és nevezetességeket.

A résztvevők megismerkedhettek A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénnyel. Az elfogadott jogszabály kerettörvény, vázát adja annak a szabályozási rendszernek, amelyen keresztül megvalósul a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok körének meghatározása, felkutatása, rendszerezése, ápolása továbbá a jelenlegi és a jövő nemzedékeivel történő megismertetése. A műhelyfoglalkozás fontos részét képezi, hogy a jelenlévők ismerjék meg szűkebb és tágabb környezetük értékeit. A szervezők reményei szerint javaslatok is születnek a helyi értéktár bővítésére.

A második alkalommal, Csatlósné Komáromi Katalin a helyi értéktár bizottság elnöke a Sárospataki Értéktár munkáját ismertette. Bemutatta a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhelyt. A Művelődés Háza és Könyvtárát, azon belül is egy alkotó közösségét a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhelyt az a megtiszteltetés érte, hogy IV. Kincseink –  Borsod-Abaúj-Zemplén  Megyei Értékdíjban részesült „Kulturális örökség” szakterület kategóriában, Mezőkövesden a IV. Megyenapon. Ezzel az elismeréssel együtt a Sárospataki Értéktárnak már négy ilyen kiemelkedő díja van.

A hímző műhelyt az 1974-es megalakulás óta mindig is a magas színvonalú szakmai munka, precizitás és a tudományos alaposság illetve a hazai hímzéskultúra sok-sok tájegységének bemutatása jellemezte. A nagyközönség az utóbbi időben gyakran találkozhatott az úri hímzés témájával, amit a hímző műhely jobban a középpontba állított. 2017-ben a reformáció 500. évfordulója alkalmából egy nagyszabású kiállítási anyagot állított össze a szakkör, mellyel nemcsak Sárospatakon, hanem a Kárpát-medence számos településén is bemutatkoztak, Erdélyben és Felvidéken egyaránt. A kiállított tárgyak mellett minden helyszínen olyan komplex programot valósítottak meg, ahol a hímzésnek a folyamatát is megmutatták az érdeklődőknek. Egy olyan előadásra is sor került, mely a tudományos alaposságot és a hímzéskultúrának a nemzeti értékekhez való igazodását emelte ki.

Egy izgalmas beszélgetéssel zárult a foglalkozás. Témája elsősorban a helyi és nemzeti identitás erősítése volt, a helyi és nemzeti érékek ismeretében.

Bogoly Erzsébet

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.