Hungarikum műhelyfoglalkozás a KÖSZI-ben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

Ha valaki érdeklődik az értékfeltárás témaköre iránt, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia Taliándörögdre a Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) központjába, hogy ott helyben hallja, tapasztalja, érezze át az értékgyűjtés, feltárás lényegét arra fókuszálva, hogy a fiatalok miként vonhatók be ebbe a tevékenységbe. Ennek okán a Hungarikum műhelyfoglalkozás a KÖSZI-nél valósult meg a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül.

A Veszprém megyei településre megérkezve Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor foglalkozásvezetők szeretettel és helyi gasztronómiai értékekkel fogadták a Csongrád megyei Hungarikum műhely résztvevőit. A foglalkozásvezetők nagy figyelmet fordítottak a bemutatkozásra, hiszen fontosnak tartják azt is, hogy a hozzájuk ellátogatók érezzék, hogy az ő kilétük épp olyan fontos, mint ami miatt elmentek Taliándörögdre. A részvevők nevükön és lakhelyükön kívül arról is beszéltek, hogy ki milyen okból csatlakozott a műhelyben zajló tevékenységekhez.

A foglalkozásvezetők szerint nagyon érdeklődő, elhivatott társaság vett részt a találkozón, akik számára érthető és világos a hungarikumról szóló törvény üzenete és magukénak érzik értékeink feltárásának, megörökítésének, illetve a helyi értéktárak létrejöttének, működtetésének fontosságát. A bemutatkozást „felfedező túra” követte, ahol a jelenlévők önállóan néztek szét, majd végül közös beszélgetés során vették végig azt, hogy mi mindent rejt magában a Kincsesház. A témát jól összefoglaló filmvetítést követően kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők aktivitásának köszönhetően.

A műhelytalálkozó második részében a foglalkozásvezetők bemutatták a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat létrejöttének történetét, működését, melyben előkerültek a fiatalok bevonásának módszerei. A résztevők itt is olyan aktivitással álltak a témához, hogy alig maradt idő a felnőttek bevonásával kapcsolatos tevékenységek ismertetésére.

Minden jelenlévőnek sokat adott ez a pár óra, mert a résztvevők rengeteg új ismerettel gazdagodtak, míg a foglalkozásvezetők számra a pozitív megerősítés és az őszinte érdeklődés lendületet ad a további munkához.

Gál Boglárka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.