Hungarikum műhelyfoglalkozások – Települési értékekre hangolva

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Februárban két Hungarikum műhely is elindult a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága szervezésében, melyeknek előzménye a 2018 júniusában elkezdődött Hungarikum műhelyfoglalkozás volt, mely a Művelődő Közösségek az Alföldön EFOP projekt keretein belül valósult meg.

2019 májusáig havi egy alkalommal került lebonyolításra a foglalkozás, melynek célja a következő volt: az értékfeltárással foglalkozó érdeklődők és szakemberek számára olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismertessen meg, melyekkel az értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető, és az abban résztvevők kompetenciái fejlődnek. Az értékfeltárás fiatalok körében való népszerűsítése is témája volt a műhelymunkának, mellyel helyi identitásuk erősödik. Erre a projektre épülve kezdődtek el két különböző csoportban a foglalkozások.

Az egyik csoport a korábbi műhelyfoglalkozás résztvevőiből, illetve a településük értéktár bizottsági tagjaiból áll. Itt az a cél, hogy a résztvevők tovább bővíthessék tudásukat az értékfeltárás és a már feltárt, dokumentált értékek bemutatása terén. További cél, hogy fennmaradjon a részvevők kapcsolata egymással, a megyei igazgatósággal és a Tolna Megyei Értéktár Bizottsággal. A foglalkozásokat dr. Say István a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke vezeti. Az első alkalom témája a „Kulturális rendezvények, mint az értékek feltárásának lehetséges keretei” volt.

A másik csoport résztvevői olyan Tolna megyei településekről érkeztek, ahol még nem alakult meg az értéktár bizottság, illetve megalakult, de nem működik hatékonyan. A cél azon résztvevők esetében, akiknek a településén még nem működik értéktár, hogy képesek legyenek arra, hogy elindítsák a településük értéktár bizottságát (dokumentáció, módszertan). Azok esetében pedig, akik településén már működik, az a cél, hogy hatékonyan tudják működtetni a bizottságot, és végezni az értékfeltárást, képesek legyenek az elsajátított módszerekkel, gyakorlatokkal a közösség aktivizálására, a lakosok helyi identitásának erősítésére. A foglalkozásokat a megyei igazgatóság munkatársai vezetik, az első alkalommal az értékekről esett szó általánosságban illetve az értékfeltárás jogszabályi hátterét ismerhették meg a résztvevők (hungarikumokról szóló törvény, 114/2013. évi kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról).

A foglalkozásoknak köszönhetően remélhetőleg tovább nő Tolna megye települési értéktárainak száma, illetve egyre több jól működő értéktár lesz a megyében.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.