Hungarikumok a játéktól a bográcsig – egy békési diáknap margójára

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2017. szeptember 29-én rendezték meg Békésen a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diáknapját, amelynek célja elsősorban gasztronómiai hagyományaink megismertetése és népszerűsítése a diákok körében. Ezen a napon az iskola meghívásának eleget téve, a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája örömmel vett részt a Hungarikum játszóházzal.

Az iskola pedagógusai elhivatottak a nemzeti értékek megismertetésében és az önkéntes munka népszerűsítésében, a rendezvényt ezek szellemisége hatotta át. A diáknapot az iskola udvarán rendezték meg, ahol a fiatalok csoportban jöhettek-mehettek különböző állomások között, pontokat gyűjtve. Lehetőségük volt ügyességi játékokon részt venni, ahol például libát terelhettek, felmérhették az erejüket traktorhúzással, a tűzoltóság felügyelete mellett kipróbálhatták a rekeszmászást. Párhuzamosan, a feladatok teljesítése mellett, kézműves foglalkozásokon, bemutatókon, ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt a tanulók, valamint a gasztronómia jegyében főzőversenyt szerveztek az osztályok között.

A Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársai értékjátszóházzal várták az érdeklődőket, ahol a fiatalok nagy lelkesedéssel rakták ki a hungarikumainkat 3D-s kirakóval, óriás puzzle-lel. Nagy sikert aratott a hungarikum totó kitöltése is, ahol a bátrabbak megmérethették tudásukat.

A nap végén a résztvevők jó hangulatban, közösen fogyasztották el a bográcsokban főtt, hungarikumokkal ízesített kolbászos krumplipaprikást.

Szolárné Horváth Magdolna
Fotó: Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.