Hungarikumok a középpontban Nagyigmándon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

 

2019. április 10-én a nagyigmándi Pápay József Általános Iskolában az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársa, Edelmayer Zsolt nyitotta meg az iskola felső tagozatosai által készített Hungarikum kiállítást.

A fiatalok tanáraik támogatásával projekt munkában ismerkedtek a tanév kezdetétől a nemzeti értékeinkkel, hungarikumokkal, melyekről színes kiállítási anyagot állítottak össze, bemutatva a helyi kézimunka szakkör által készített, a híres magyar mintakincsekből táplálkozó tárgyakat is. A kiállítást az általános iskola felső tagozatos diákjai készítették, összesen nyolc osztálynyi fiatal bevonásával.

A kiállítás összeállítása után ünnepélyes megnyitó alkalmat szerveztek az iskolában, melyet Nagyigmánd polgármestere, Hajduné Farkas Erika is megtisztelt részvételével, köszöntőjével. A pedagógusok felvezetőjét követően, az iskola igazgatója, Karsai Bálint felkérésére Edelmayer Zsolt nyitotta meg a kiállítást. Rövid megnyitóbeszédében méltatta a kiállított munkákat, kiemelte az értékek fontosságát, az ezekkel kapcsolatos tudást és személyes kapcsolódást. Hangsúlyozta mindennek helyi és nemzeti identitás formáló erejét és ezen túl kitért az NMI Művelődési Intézet hungarikummozgalomban betöltött szerepére is. Az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága a diákok munkája elismeréséül Értékekre Hangolódva nevű társasjátékot ajánlott fel az iskola javára.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó munka  szorosan illeszkedik a településen elindult Hungarikum Műhely keretében elindult fejlesztő folyamatokhoz, amit az NMI  Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon című EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú pályázatának programelemeként Nagyigmándon valósít meg.

Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.