Hungarikumokról iskolásoknak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az egri Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola 5. B osztályos tanulóinak a hungarikumokról és az értéktárakról szólt az egyik hon- és népismeret tanóra. A több évtizede magyar nyelvtant és irodalmat, éneket, valamint hon- és népismeretet oktató pedagógusnő gyakran viszi tanóra keretén belül sétára az iskolásokat a városba. A műemlékekben és természeti értékekben is gazdag Eger városát, így már gyermekkorukban megismerhetik a tanulók.

A tanóra a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságán végzett értéktári mentorálási munkájáról, az értéktárakról, valamint az egri értékekről szólt. Az első bevezető kérdésre – „Ki mit tekint értéknek?” – sok válasz érkezett, és már ezek között is elhangzottak büszkeségeink a hungarikumok és a magyar értékek.

Az óra képek felismerésével indult, amelyet nagyon élveztek a tanulók, majd egy rövid ismertető következett a jogszabályi háttérről, majd a hungarikumpiramis szintjeinek és a Nemzeti Művelődési Intézet szerepének áttekintése után, Heves megye értékeiről és a Heves Megyei Értéktárról esett szó. A diákon látott, a megyében található értékeket már sokan ismerték, de a legügyesebb válaszok az Egri Települési Értéktár bemutatásakor születtek. Számukra a legismerősebbek az egri minaret, a bazilika, a könyvtár, a Kopcsik Marcipánia, a vár volt, de a bemutatott összesen 57 érték jó ötletet adott további honismereti város sétára. Az óra végi jutalom egy, még be nem került igazi magyar érték, egy-egy Túró Rudi volt, amelyet nemcsak hazánkban, de külföldön is ismernek és kedvelnek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Az órán elhangzottak – a tanulóknak és a pedagógusnak egyaránt – segítettek Eger értékeinek egy más szempontú megismerésére és feldolgozásra, továbbá lehetőség nyílt arra, hogy a tananyaghoz kapcsolódva pontosabb képet kapjanak a hungarikumokról és a nemzeti értékeinkről. Az együtt töltött idő hozzájárult az értékfelismerő és az értékrendszerező szemléletük kiszélesítéséhez.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.