Hungarikumszemle Ballószögön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Verőfényes szombat volt 2018. április 14., mintha az időjárás is tisztelgett volna az izgalmas, színvonalas Ballószögi Hungarikumszemle előtt. A szervezők arra vállalkoztak, hogy a faluházban a szellemnek és a testnek is táplálékot nyújtsanak mindazok számára, akik ellátogattak a rendezvényre.

Somogyi Lajos polgármester köszöntőjét követően az első előadás a Népművészetünk díszítő elemeinek átmentése a mai öltözködésbe címet viselte. Mini divatbemutatóval és vetített képes előadással mutatta be alkotásait Jávorka Márta divattervező, stylist.

Munkái megmutatják, hogy hogyan lehet a női szépséget egy jó szabásvonallal, a színek segítségével kiemelni, megfűszerezve a magyar díszítőművészet mintakincseivel. A motívumokat sokszor szabadon, kötöttségek nélkül alkalmazza, beépítve a legmodernebb ruhaformákba. Szívügye, hogy a magyar nők ruháin magyar díszítések legyenek más népek mintái helyett.

       

A következő percekben dr. Füzi László, József Attila-díjas irodalomtörténész, Németh László kutató, a Forrás című szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat főszerkesztője, valamint dr. Rigó Róbert főiskolai docens, történész beszélt a Bács-Kiskun Megyei Nemzeti Értékekről és Hungarikumokról. A hallgatóság bepillantást nyert a Forrás közel ötvenéves történetébe és a témával való kapcsolatába. Hetényi József a családi tradíciót folytatva szőlőtermesztéssel, borászattal, illetve falusi turizmussal foglalkozik. A borász Hungarikumunk a Fröccs címmel tartotta meg előadását. A közönség meg is győződhetett a fröccs frissítő hatásáról.

A prózai előadásokat a Gregus Tárogató Kvartett műsora követte, hiszen hungarikum hangszerünk a tárogató. A népzene és a jazz műfajában mozgó zenekar 2012-ben jött létre Kecskeméten Szabó Sándor, Tóth-Csamangó Blanka, Tóth Eszter, Andrási László, és Csuvár Gábor alkotó együttműködésében.

Bene Ágostonné kosárfonó a Tiszaalpári díszüveg fonás rejtelmeibe vezette be a kíváncsi közönséget. Munkája során leginkább szalmával, csuhéval, fűzvesszővel dolgozik, de kísérletezik más fonható természetes anyagokkal is. Oktat, rendszeresen tart szakmai bemutatókat, s a Duna-Tisza Népművészeti Egyesület tagjaként ellátogat olyan rangos eseményekre, mint a Mesterségek Ünnepe a budai várban.

Csizóczki József interaktív előadásában a bőr hasznosításának történetéről mesélt. A bőrműves ékszereket, öveket, és kiegészítőket készít turáni ornamentika alapján. Portékáit vásárokban, kiállításokon kínálja, de bemutatókon, táborokban szívesen mutatja meg fortélyait. A program végén birkapörköltet kóstolhattak mindazok, akik megéheztek a délelőtt során. Nagy érdeklődés kísérte a helyi termékeket és a Bács-Kiskun Megyei Értéktár interaktív kiállítását. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.