I. Pest Megyei Pajtaszínházi Találkozó

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Április utolsó szombatján került megrendezésre Bagon az I. Pest Megyei Pajtaszínházi Találkozó, mely osztatlan sikert aratott a programban részt vett Pest megyei társulatok és a közönség körében egyaránt. A nap első felében a csoportvezetők külön szakmai tréning keretében tárhatták fel közösen a felnőttekkel való amatőr színjátszás kérdésköreit. Marth P. Ildikó, író, rendező egy gondolatébresztő előadással várta a csoportvezetőket a társulatok mindennapi kihívásairól, a darabválasztástól, a szereposztás pszichológiáján át a közösségfejlesztésig. Az eseményen négy megyei település Tinnye, Verőce, Galgahévíz és Bag vett részt aktívan. A találkozónak Bag Község Önkormányzata és a bagi Dózsa György Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont.

A szakmai műhely elején a résztvevők közösen tárták fel a színjátszáshoz való viszonyukat, érzéseiket, a jó csoportvezető és az ideális csoport ismérveit, Kovács Anna és Csóka Eszter vezetésével. Sok érdekes és jól hasznosítható tapasztalatot szerezhettek a résztvevők a délelőtt folyamán például, hogy a nyitottság, az igényesség kell, hogy központi elemként szervezze a felnőtt színjátszók mindennapjait, vagy éppen, hogy milyen szempontok szerint érdemes darabot választani és a szerepeket kiosztani. Az előadás során kihangsúlyozásra kerültek az amatőr színjátszás pozitív hozadékai úgy, mint, hogy az amatőr egyáltalán nem jelent dilletantizmust, sőt minden településen meg kellene, hogy legyen a helye, mint fontos identitásképző és közösségfejlesztő kulturális erőforrás, ami az adott település sajátja.

A csoportvezetőkkel való közös gondolkodást követően a csoportok mutathatták be a Pajtaszínházban előadott, vagy az azóta bemutatásra került darabjaikat.  Elsőként a PaTHÁLIA Miniszínpad Tinnyéről, Gajdó Delinke vezetésével mutatkozhatott be. Szenes Andor: A szenesember és Lőrincz Miklós: Hullám Izabella című rövid kabaréjeleneteit adták elő. Őket a Verőcéről érkező vidám csoport a Dobay Márti Színjátéktér követte, akik Rejtő Jenő: Eltanácsolás című darabjával készültek. A galgahévízi Csikótojás társulat, Balla Tímea vezetésével egy autentikusan feldolgozott népi komédia, A rátóti csikótojás előadásával csaltak örömkönnyeket a nézők szemébe. Végül pedig a házigazda Faforgács Társulat adta elő Baranyi Ferenc: A lónak vélt menyasszony című vásári komédiáját Kustra Évi vezetésével. Így a délután folyamán nevetésből sem volt hiány az I. Pest Megyei Pajtaszínházi Találkozón.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.