I. Százszorszépföld konferencia ‒ Helyi értékek, tudások, térségi összefogás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Térségben az erő címmel indult útjára 2017-ben egy szakmai programsorozat Bács-Kiskun megye déli részében. Ennek keretében rendezték meg Kiskunhalason 2018. január 18-án az I. Százszorszépföld konferenciát, ahol az egyesület tagjai többek között a helyi értékek, a helyi tudások szerepéről, a térségi összefogás jelentőségéről és folyamatairól hallhattak előadásokat.

A rendezvény szervezője a Százszorszépföld Egyesület volt, mely harmincnégy tagot számlál, s három járásból tizennyolc települési önkormányzat valamint tizenhat vállalkozás képviseli magát az egyesületben. Az egybegyűlteket Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere üdvözölte. Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy hogyan lehet használni a helyi erőforrásokat. Kiváló példa erre az osztrák Vulkanland,‒ derült ki a képviselő szavaiból.


Az esemény első előadója Polyák Albert főiskolai tanár, a Kulturális Örökség Szakbizottságának tagja, az Nemzeti Művelődési Intézet nyugalmazott főigazgatója volt. Bevezetőként rövid eszmetörténeti áttekintésben mutatta be a XX. század rendszerváltó kísérleteit. Közülük különösen az 1946-48-as évek változásainak volt súlyos következménye, melyek a magyar társadalom értékválságát idézték elő. Egy térség, település karakterét egyebek mellett a régi, szép épületek, és azok a tudások, helyi értékek adják, melyek kulturális örökségünk részei. Ezek a lokalitást, identitástudatot erősíthetik, s a családok életét, összetartozását szebbé, élhetőbbé teszik. Előadásában kiemelte, hogy mit jelenthet számunkra a helyi, a térségi hagyományaink ápolása, a helyi termékek, és helyi értékek feltárásának jelentősége, lokális szerepük erősítése. Beszélt arról is, hogy milyen volt a régi paraszti, polgári kultúra, és milyen jelentősége lehet, ha a mai kulturális életünkbe integráljuk. Polyák Albert arra hívta fel a figyelmet előadásában, hogy a közösségeknek és a felelősséggel gondolkodó embereknek a hungarikumokról szóló törvény lehetőséget, de egyben kötelességet is adott, hogy értékeiket feltárják, bemutassák; értékalapú fejlesztéseken gondolkodjanak és cselekedjenek. Az értéktár kialakítása nem lehet végcél, az egy állomás azon az úton, hogy a közösségek tagjai különbséget tudjanak tenni fontos és nem fontos, lényeges és lényegtelen, igaz és hamis, jó és rossz között.

Második előadóként Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára tartott előadást a térségi összefogás szervezési munkájáról, az abban rejlő lehetőségekről. Beszélt a tevékenység módszertanáról, mintaként bemutatva Kecskemét térségi összefogásának folyamatát. A megyeszékhelyen egy olyan helyi termelőkből álló közösséget hoztak létre, mely széles körben képes kiszolgálni nagyobb vásárlói igényeket, kiváló minőséget nyújt, folyamatos ellátást biztosít.

A program zárásaként Szalainé Hadi Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársa a foglalkoztatási paktumról tájékoztatta a jelenlévőket. A program a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósulhatott meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.