Ifjú értékőrök Taliándörögdön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Értékőr Szabadegyetem valósult meg 2019. május 31. – június 2. között Taliándörögdön, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projektjének keretein belül. Az „Ifjúsági Értékőr Program továbbfejlesztése a Kárpát-medencében” elnevezésű tevékenység célja, hogy a 12 – 30 év közötti fiatalok is aktív részesei lehessenek a települési értéktárak kialakításának. 

A taliándörögdi „Kincses Ház” adott otthont annak az Értékőr Szabadegyetemnek, amely a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI), a Pannon Ifjúsági Népfőiskola és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány közreműködésével valósult meg. Erre az alkalomra Tiszanánáról, Pusztaszabolcsról, Sümegről és Taliándörögdről érkeztek fiatalok felnőtt segítőikkel, hogy kötetlen formában oszthassák meg tapasztalataikat az értékőr munkával kapcsolatban.

Az első nap ismerkedéssel kezdődött, majd mindenki beszámolt arról, hogy milyen eredményeket ért el az elmúlt időszakban. A programban szerepeltek filmes beszámolók a már megvalósított jó gyakorlatokról. Ezután körbejárták a Kincsesházat, ahol megnézték a „Korlenyomat – Taliándörögd” kincsei projektjükhöz kapcsolódó családi fotókat és az egyéb kiállításokat. Nagy sikert aratott a Dörögd kincseit bemutató terepasztal, amely 2018-ban a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája által meghirdetett kreatív alkotópályázaton első díjat nyert.  A vacsorát követően a résztvevők ellátogattak Kapolcsra, ahol bekapcsolódtak a Bondoró Fesztivál programjaiba.

A szombati nap során V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos és dr. Horváth Zsolt, a Lakitelek Népfőiskola munkatársa adott képet a hungarikum-mozgalom várható céljairól és irányairól.

Márta István a Kapolcsi Értéktárat mutatta be, illetve a Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként beszélt az értékek fesztiválokon való megjelenésének lehetőségéről. Délután a tiszanánai értékőr csoport vezetője, Lázár Tünde és a pusztaszabolcsi értékőr csoport “Kati nénije”, Czöndör Mihályné mutatták be, hogy ők miként vonták és vonják be a helyi fiatalokat ebbe a tevékenységbe. Ismertették, hogy milyen módon, milyen módszerekkel helyezik a középpontba településeik értékeit, valamint miként segítik a saját és a környékbeli települések értéktárainak létrehozását, fejlődését. Egyértelművé vált, hogy ahol értékőr csoport dolgozik, ott olyan cselekvő közösségek működnek, melyek egyik jellemzője az érték- és közösségszemlélet.

A vasárnap délelőtt azokról az egykor értékőr fiatalként tevékenykedőkről szólt, akik mára valamilyen közéleti szerepet vállaltak településükön, és azóta is része életüknek a települési értéktárral kapcsolatos munka, tevékenység. A program vendége volt Bárdos Zoltán Nemesvámosról, Holczer Balázs Puláról és Stumpf Rebeka Taliándörögdről, akik megosztották élményeiket, tapasztalataikat a jelenlévőkkel. Végül zárásként közösen értékelték a három nap munkáját.

Mihalcsik Márta – Huszti László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.