Ifjúsági Értékőr Tábor Mekszikópusztán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 projekt keretén belül 2018. szeptember 17. és 25. között került megvalósításra a Nemzeti Művelődési Intézet Ifjúsági Értékőr Tábora, a Fertő-Hanság Nemzeti Park védett, világörökség részét képező területén.

A tábor főhadiszállása a Fertőújlak település mellett található Csapody István Természetiskolában volt, amely a nemzeti park egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, melyek a nemzeti park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei, Mekszikópusztának nevezik, a falu korábbi elnevezése után. Az ezerarcú romantikus vidéknek, az egyedülálló természeti tájnak köszönhetően élményekben gazdag öt nap várta a fiatalokat.

A tábor ideje alatt a résztvevők az értékfeltárás folyamatának elméleti és gyakorlati ismereteit sajátíthatták el, és alkalmassá váltak önálló értékőr csoport szervezésére. Közvetlen cél volt a tábor tematikájának összeállításánál, hogy a résztvevők csatlakozási lehetőséget találjanak a hungarikummozgalomhoz, és az ehhez szükséges ismereteket a gyakorlati foglalkozások alkalmával begyakorolják, így fejlesztve a témában kreativitásukat, sokoldalúságukat.

A Művelődési Intézet, mint országos és területi közművelődési szakmai szolgáltatást biztosító szervezet, szakmai és módszertani útmutatások alapján segíti a települések értékfeltáró munkáját, a helyi értéktárak segítése érdekében módszertani anyagokat, mintaprojekteket dolgozott ki. Ezekkel a módszerekkel is találkozhattak a táborban az ifjú értékőrök, ahol szakmai előadásokon és interaktív túra keretén belül ismerkedhettek meg a soproni hegyvidékkel, a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, a természetes anyagok felhasználási módjaival, azok képzőművészetben való megjelenésével, a kézműves mesterségek alapanyagainak történetével, felhasználási lehetőségeivel, valamint az értékek képalkotó eszközökkel történő megörökítésével.

Első nap, a bemutatkozások után a fiatalok megismerhették a másik személyes hozzáállását a közösségi léthez, a viszonyrendszerekhez, valamint felszínre kerültek azok a tudások és értékek is, amelyekkel rendelkeznek, illetve képviselnek, és használnak mindennapi életükben. Ezt követően a hungarikumokról szóló törvényről, a Kárpát-medencei értékfeltáró mozgalomról hallhattak előadást, majd megcsodálhatták Fertőújlak épített és természeti értékeit. A séta során megtekintették a templomot, mely egy magtárból készült a falu lakóinak összefogásával, az emlékművet, mely a világháborúban elesett hősöknek állít emléket. Epernarancsot is találtak a településen, amivel eddig még sosem találkoztak. A fiatalok ellátogattak egy idős hölgyhöz, aki a faluban él születése óta, és aki a falu hagyományairól, értékeiről, szokásairól és érdekességeiről mesélt. A nap zárásaként ismerkedős játékot játszottak, ami közelebb hozta a táborlakókat egymáshoz.

Másnap Nagy Attila fotóművész az értékek megörökítésének rejtelmeibe vezette be a fiatalokat, akik a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat. Ezt követően gyönyörű természeti környezetben 15 kilométeres biciklitúra várt a résztvevőkre. Lászlómajorban a múltban használt eszközökkel, illetve az ősi háziállatokkal ismerkedhettek meg interaktív módon. A Fertő és Hanság tájegységeire egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, valamint az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi magyar mesterségeket ismerhették meg a Nemzeti Park munkatársának előadásában, valamint megtekinthették az állatokat is. Fertődön, az ebéd elfogyasztása után, hazafelé tartva, a csapat három madárlesen madárszemlét tartott, és távcső segítségével közelebbről is szemügyre vehették a Fertő-Hanság Nemzeti Park vízi madarait. A Fertő keleti oldalán húzódó sekély vizű tavak a helyi és a vonuló madárvilág jelentős pihenő, táplálkozó és fészkelő helyei. A nap zárásaként a Nagycenkről érkezett néptáncosok bemutatója után moldvai táncokat tanulhattak a fiatalok.

Szerdán egy rövid kenutúra várt a résztvevőkre a Fertőben. Ez mindenkinek újszerű élményt nyújtott. Sok érdekességet megtudtak a tó élővilágáról, sőt egy kilátóból szemügyre vehették az egész tájat. A túra után ellátogattak a Fertőhomoki Tájházba, ahol az értékőrök megtekintették a helyi értékeket, és sok hasznos információt tudtak meg a menyasszonyi ládákról. A nap végén (vacsora után) csapatépítő, önkifejező játékokat játszottak. Csütörtökön Nagycenkre látogattak a táborlakók, ahol az alpolgármester mesélt nekik Nagycenk értékeiről. Majd sétára indultak a településen, ahol számos nevezetességgel ismerkedhettek meg. A séta és az alkotóházban elköltött ebéd után indult a csapat Sopronba, ahol egy traktoros túrán vehettek részt. Megcsodálhatták a soproni történelmi borvidék értékeit, a Fertő-táj szépségét, melyet az UNESCO 2001-ben vett fel a világörökségi listára. A dombtetőn különböző ízletes borokat kóstolhattak egy kis piknik keretében. Ezután jókedvűen, dalolva tértek vissza a kiindulóponthoz. A nap utolsó programja a szénagyűjtés volt a fokozottan védett Tómalmi réten, ahol miközben sokat segítettek a Nemzeti Park dolgozóinak, megismerték a rét életközösségeit is. A tábor utolsó vacsorája meghitt, családias tábortűz mellett zajlott, ahol a fiatalok felidézték az értékőr táborban történteket, megosztották egymással élményeiket.

Az utolsó napot közös megbeszélés zárta. A táborlakók a hét során szerzett ismereteket, élményeket összegezték, mindnyájan elmondták, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az értékgyűjtés, értékfeltárás során. Majd mindenki kiválasztott egy értéket, amivel a tábor alatt ismerkedett meg, és amelyet jelképesen javasolhatott a tábori értéktárba. Az Ifjúsági Értékőr Tábor végig jó hangulatban zajlott a változatos Fertő-tájon, ahol a terepmunkát a szép, őszies idő is segítette. A fiatalok – visszajelzéseik alapján – számos szakmai ismerettel, tudással gazdagodtak, új élményekkel, kapcsolatokkal gyarapodtak.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.