Ifjúsági Honismereti Műhelysorozat indul Gércén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a honismeretet középpontba helyező, fiataloknak szóló egész éves programsorozatot indít Gércén. A műhelysorozat előkészítő megbeszélésére április 3-án került sor a Sárvári járásban fekvő településen.

Gérce község Polgármesteri Hivatalában Kovács László polgármester és Kaszásné Cseledi Edina művelődésszervező fogadta Éles Krisztina megyei igazgatót, Kuglics Gábor módszertani referenst és Pados Eleonóra gazdasági referenst, a térség egykori koordinátorát. A házigazdák ismertették a település társadalmi-gazdasági helyzetét, helyi értékeit, fejlesztési elképzeléseiket, a vendégek pedig a műhelysorozat célját, lépéseit, a bevonandók körét. A beszélgetés során kiderült, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet projektje illeszkedik a település értékalapú fejlesztéseinek sorába, és nagy várakozással tekintenek rá.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Balasi István plébánost is felkeresték, akinek körzete nagyrészt lefedi a műhelyfoglalkozás célterületének 11 települését. A plébános az értékfeltárás és a helytörténeti kutatás elkötelezett híve, emellett a fiatalok közösségének mozgatórugója. Az atya nemcsak támogatást, de helyszínt is felajánlott a foglalkozássorozat számára.

A 2 féléves programba bevonandó 15-25 éves fiatalok összesen 13 alkalommal vesznek részt műhelyfoglalkozáson, a 2. félév indítása pedig július folyamán két egész napos együttlét keretében történik. A résztvevők az előadások, jó gyakorlatok bemutatása és az egymástól tanulás útján olyan módszereket sajátítanak el, amelyekkel a projekt végeztével saját településükön, saját közösségükben önállóan is képesek lesznek az értékek feltárásán alapuló helyi identitáserősítő, közösségépítő programokat folytatni.

Az első műhelyfoglalkozásra április 24-én 18.00 órai kezdettel kerül sor a gércei közösségi színtér épületében.

Felhívás

Kuglics Gábor

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.