Ifjúsági koncert Nagyvisnyón

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nagyvisnyói Pacsirták és a Szilvásváradi Zeneiskola növendékei 2018. május 11-én adták elő a „135+1=A jövő zenéje” projekt keretén belül Kodály gyűjtésű feldolgozásaikat a Nagyvisnyói Általános Iskola Nagytermében.

A megnyitón Nagy Imréné, a Nagyvisnyó Ifjúságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a lelkes közönséget. Csőgér Bálint, Nagyvisnyó Önkormányzat polgármestere és Szaniszló László, Szilvásvárad Önkormányzatának polgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Molnár Andrea, a Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola és Zeneiskola ének-zene tanára Kodály Zoltán életéről szóló történetekkel, Kodály idézetekkel vezette föl a soron következő előadót/előadókat. A Kodály népdalfeldolgozások mellett hallhattunk egyéb gyerekdalokat is. A délutánt Kodály Zoltán Esti dal című népdalával zárták, amit 1922-ben az akkor Heves (ma Nógrád) megyei Pásztón gyűjtött. A fellépők, énekhangjuk mellett, megmutatták zongora és furulya tudásukat is. Az előadás során egyéni és négykezes zongoradarabokat adtak elő a fiatalok, továbbá a zongora és a furulya duójukat is meghallgathattuk.

Az előadás befejezését követően Nagy Imréné megköszönte a csapat kitartó munkáját és a színvonalas előadást, majd a csoportvezető és a fiatalok megosztották élményeiket.

A találkozó végén felmerült az igény, hogy a gyerekek többször bemutatkozzanak, mind Nagyvisnyón, mind Szilvásváradon, akár időszaki koncerteken is. A közönség érdeklődése felerősödött a kezdeményezés és az előadás hatására újabb személyek neve merült fel résztvevőként, vagy akár oktatóként.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.