Ifjúsági műhely Soltvadkerten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Az „EFOP-3.7.3-16-2017-00149 – Művelődő közösségek az Alföldön” projekt keretén belül működő Ifjúsági műhely résztvevői augusztusban Soltvadkertre látogattak el, ahol találkozhattak a Terne Lulugya Egyesület és a Soltvadkerti Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. fontosnak tartja a nemzetiségek kultúrájának megőrzését és a roma közösségek fejlesztését szolgáló projektek megvalósítását; a „Művelődő közösségek az Alföldön” projekt kiemelt feladata azon kulcskompetenciák fejlesztése, amelyek visszafordítják a közösségi és kulturális elszegényedés folyamatát, és az embereket képessé teszik arra, hogy saját helyzetükön javítsanak. Ezen alkalom e gondolatok mentén jött létre; a résztvevők meghallgathatták Somogyi Tímea Anna cigány származású szociológus előadását, ezt követően pedig beszélgetés alakult ki az érintett téma kapcsán.

Az előadásban olyan dolgokra világított rá Tímea, melyekkel lényeges tisztában lenni, mivel ez segíti az előítéletek leküzdését. Kiemelte, hogy el kell különíteni a szegénység és a cigányság kulturális környezetét, hiszen e kettő közé nem tehető minden esetben egyenlőségjel. Szakterülete az identitás, ezért erről is hallhattak a résztvevők. „A cigányság valójában egy olyan társadalmi csoport a társadalmon belül, amely sajátos jellemzőkkel bír: kisebb az átlagéletkor és kevesebb a várható élettartam, alacsonyabb az iskolázottság, több gyermek születik egy családban és így tovább. Az ilyen jellemzők nyomán alakulnak ki aztán a különféle közhelyek, tévhitek, nemritkán előítéletek, és sokszor maguk a cigányok is ezek alapján határozzák meg magukat – ami csak rontja a helyzetet.” Timi munkája során – a Kecskeméti Református Egyházkerület Cigánymissziós Szolgálatában – nap, mint nap ennek megváltoztatásán fáradozik. A megértéshez fontos a megismerés, ehhez pedig nyitottság szükséges; ezek különösen húsba vágó kérdések az (ifjúsági) közösségekkel foglalkozó szakemberek számára.

Balázs Melinda, a Terne Lulugya Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület és a Soltvadkerti Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében mesélt a helyi cigány közösségről, programjaikról. Elmondta, hogy mennyire fontos számukra a cigány identitás és hogy büszkék is rá; arra törekednek, hogy minél inkább erősítsék azt. Az egyesület célja a kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása és a közösség építése. A cigány hagyományokat megőrzéséért sokat tesznek, legyen szó nyelvről, a zenéről, táncról, szokásokról. Különösen sikeres volt a közel két évig működő tanodájuk, mellyel nagyon sok gyermek tanulmányi felzárkóztatását tudták segíteni. Tevékenységük kiemelt eredménye, hogy a cigányok és nem cigányok közelebb jussanak egymáshoz; legyen szó táncról, tanodáról vagy akár kirándulásról.

A tartalmas program során sok új információt kaptak az Ifjúsági műhely résztvevői; egy igazán befogadó közegben érezhették magukat, ahol nyíltan lehetett kérdezni és véleményt formálni. A soltvadkerti vendéglátók apróbb figyelmességgel kedveskedtek a hozzájuk látogató csoportnak, így az élmények mellett más maradandóval is gazdagodtak ennek a napnak a segítségével.

Mészáros Judit
Fotó: Mészáros Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.