„ÍGY IS ÖSSZETARTOZUNK”- Közösségek Hete virtuális eseménysorozat Pest megyében is

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2020.május 11–17. között negyedik alkalommal került megrendezésre a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt országos rendezvénysorozata, a Közösségek Hete. Az egy hetes esemény 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indult el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében, hogy a közösségekben rejlő értékeket és a közösségi élmény örömét láthatóvá tegye a közművelődés, a könyvtár és a múzeum területén.

Az idei programsorozat is a közösségek fontosságára, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet, ezúttal viszont – a kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel – a szokásoktól eltérően, virtuális formában.

A Közösségek Hete felvezető eseményeként arra kértek minden résztvevő közösséget, hogy otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen május-kosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. A közösségi eseményekről készült fotók a Közösségek Hete honlapján, valamint az „Állíts Te is májusfát” Facebook csoportban tekinthetők meg.

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, a legtöbb regisztráció Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett.

A programszervezők 5+1 tematika köré építhették fel az online térben megvalósuló eseménysorozatot:

  1. Van időnk szeretni – szeretetüzenetek elmondva, megénekelve, lerajzolva, kifestve, lefotózva
  2. Karantén kultúra – település virtuális bemutatása
  3. Egyhetes sportkihívás – a testmozgás ösztönzésére
  4. Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – interaktív műhely
  5. Ökotippek zöldülni vágyóknak

+ 1. Ereszd el a hajad! – bármi ami érdekel

Rengeteg izgalmas program volt idén is, csak ezúttal a közösségi terek helyett a virtuális terekben barangolhattak az érdeklődők. Jöttek szeretetüzenetek a Gödöllői Kastélyból, volt régi képeslapok kiállítása Gödön, közösségi régészet Szentendrén, Tündér és Manókert létesítése Ceglédbercelen, paranormális nyomozás Abonyban, helytörténeti séták Pilisvörösváron, papírszínházi mesék Törtelen, kutyatár Pilisen.

Bár az online formában megvalósuló programoknak így is nagy sikere volt, a Közösségek Hete kezdeményezés a szervezők szándékai szerint a jövő évben ismét visszatér a közösségi terekbe és a személyes találkozásokhoz, hisz ez a valódi közösségek összetartó ereje.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.