II. Megyenap Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Békés Megyei Önkormányzat szervezésében, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. Békés Megyei Irodájának együttműködésével idén második alkalommal került megrendezésre a Megyenap. 2017. szeptember 2-án, Békéscsaba főterén, a Szent István téren zajló esemény rendkívül színes programokkal várta az érdeklődőket a hagyomány, érték, közösség jegyében.

A rendezvény életre hívása során három fő cél fogalmazódott meg. Az egyik azoknak a kuriózumoknak a bemutatása, amelyekkel Békés megye rendelkezik, a másik a települési és megyei értékek bemutatása, a harmadik pedig az összetartozás megerősítése a megye lakóiban.

A program piaci kidobolással kezdődött, amit zenés felvonulás követett. Az óriásbábokkal és fúvószenekarral kísért menet már nagy tömeggel érkezett a Szent István térre.

A rendezvény idei fővédnöke, Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter volt. A Megyenap látogatóit köszöntötte Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. A megnyitón beszédet mondott Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki kiemelte a tradíciók fontosságát és Békés megye, mint agrármegye szerepét. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, mennyire fontos a megyei közösségek és a megyeszékhely erősítése és fejlesztése. Az NMI Művelődési Intézet Nkft. képviseletében Kary József, közszolgáltatási igazgatóságvezető köszöntötte a Megyenap résztvevőit, hangsúlyozva az értékek és közösségek fontos szerepét. A kormányhivatal részéről Dr. Krizsán Anett igazgató elmondta, Békés megye büszke lehet sokszínűségére, kézműves termékeire és műhelyeire. A díszvendég az idei évben Arany János szülővárosa, Nagyszalonta volt. Török László, Nagyszalonta polgármestere a nemzeti összetartozásra mutatott rá kiemelve a költő által teremtett értékeket.

A hagyomány, érték, közösség jegyében közel 70 kézműves és helyi termék képviseltette magát. A látogatók olyan gasztronómiai ízelítőt kaphattak, mint például a medgyesegyházi csörögefánk, magyardombegyházi kecskesajt, a csabai- és gyulai kolbász. Kóstolóval készültek a nemzetiségek is, akik saját értékeiket is bemutatták egy-egy kiállítás keretében.

Az immáron 29 értéket számon tartó Békés Megyei Értéktárat képviselő kiállítók szintén izgalmas bemutatókkal készültek az érdeklődők számára. Az élményszerűségre törekvő bemutatók között színpadi programelemekkel, viseletbemutatóval, játszóházi foglalkozásokkal, mesterség-bemutatókkal, ételkóstolókkal, interaktív programelemekkel várták a közönséget.

A legkisebbeket játékkuckó, kézműves sátor és Hungarikum játszóház várta.

A délutáni órákban Zalai Mihály elnök úr és Kary József közszolgáltatási igazgatóságvezető közösen adta át az Értéktáras elismerő díszokleveleket a megyei értéktárba került értékek képviselőinek. Emellett azon polgármestereknek és értéktár képviselőknek is oklevelek kerültek átadásra, ahol az elmúlt évben gyarapodott a települési értéktár. A rendezvényen a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai és a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai kezdeményezésére aláírásgyűjtés zajlott, a Békés megyei szűcshímzés Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe történő bekerüléséért.

A kilátogatók megkóstolhatták a megye tortáját is, amely ezerszeletes akácmézes baracktorta volt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.