II. Térségi Közösségi Ünnep Szigetváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A tavalyi nagysikerű program után, idén március 30-án rendezték meg Szigetváron a II. Térségi Közösségi Ünnepet. A 15 települést, 10 civil szervezetet, 5 kulturális intézményt felvonultató eseményt a vásárosbéci Virágóra Alapítvány szervezte meg a Vigadó Kulturális Központban.

A nagyszabású rendezvényen 15 Szigetvár térségi település jelent meg gazdagon berendezett standjain helyi értékeivel, ételkóstolókkal. Délelőtt a Maci kórház, valamint a Bársony és “Handicap” Alapítvány terápiás kisállatai foglalták le a gyerekeket. A szelíd szülésről tartott kerekasztal-beszélgetést Wöller-Szavai Zsófia dúla.

A Gyümölcsoltó Alapítvány pedig oltás-szemzés gyakorlati bemutatóra várta a kertészkedőket. A Szinergia Egyesület tanácsadás-szolgáltatást nyújtott a LEADER pályázatokról. Volt játszóház és ingyenes közösségi kürtőskalács sütögetés a Virágóra Alapítvánnyal. Az ünnepi köszöntők után, a közönség megtekinthette az Almamelléki Színjátszó Kör, Illyés Gyula: Tűvétevők című előadását. Az elmúlt Pajtaszínházi Programban ez az előadás képviselte Baranya megyét a januári Pajtaszínházi Szemlén, Budapesten a Nemzeti Színházban.

Idén a kulturális intézmények is színes programokkal fűszerezték a rendezvényt. A Szigetvári Zrínyi Vár, vitézeinek harci bemutatójával, programjainak ismertetésével készült. A Szigetvár Városi Könyvtár és Várbaráti Kör Sarlós Endre művész úr új könyveinek bemutatóját hozta, a Csorba Győző Könyvtár a tavalyihoz hasonlóan nyereményjátékhoz biztosított kisebb ajándéktárgyakat. A Nemzeti Művelődési Intézet Baranyai Megyei Igazgatósága olyan intergenerációs hungarikum totóval készült, ahol az okostelefonoké volt a főszerep.

A program fő támogatója a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület, valamint Szigetvár városa, a Virágóra alapítvánnyal és további 5 településsel közös konzorciumban megvalósuló (EFOP 1.5.3.-16-2017-00092) Héthatár projekt. A pályázat keretében Bánfa, Boldogasszonyfa és Somogyapáti településen megvalósuló Ifjúsági Értékőr Program fiataljai egy-egy kiállítással, míg Patapoklosi, Szentlászló, és Zsibót települések színjátszó csoportjai nyilvános drámatréninggel mutatkoztak be. A rendezvény igazi közösségi ünnep volt, ahol mindenki érdeklődve nézte a másik település, csoport értékeit, mutatványait.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.